/ Klockor

Smyckesklockan Panthère de Cartier – en glamorös stilikon och ikonisk panter

Cartiers rytande panter är tillbaka. En elegant smyckesklocka som intog scenen 1983 med en spännande historia hämtad från Paris och 1900-talets ”roaring 20’s”. Panthère försvann ur produktion i 20 år men tillverkas återigen och efterfrågas av en ny generation stilsäkra kvinnor.
– Panthère är en perfekt symbol för det franska lyxmärket Cartier. På vår uravdelning kan du ta chansen att få uppleva känslan av pantern men även andra fina Cartier-modeller på din egen handled, säger Theo Raffone, säljare och klockspecialist hos Jarl Sandin.

Cartier förkroppsligar många vackra ting på en och samma gång – klass, karisma och lyx. Den chica klockmodellen Panthère de Cartier introducerades 1983, initialt endast för kvinnor. En klocka, tillika ett smycke, och en spegling av sin tid då discodans var högaktuellt och en klocka i guld var precis rätt. Tina Turner och Diana Ross var några av kvinnorna som stolta bar upp sin panter.

Klockan fick sitt namn efter Jeanne Toussaint, Cartiers konstnärliga chef mellan 1933 och 1970. En färgstark och begåvad kvinna som fick smeknamnet "La Panthère" – Panterkvinnan, av grundaren Louis Cartier himself.

Panthère för en ny generation självständiga kvinnor

1991 dök Panthère upp även som herrklocka – i stål – och även den blev en succé: Keith Richards och Mick Jagger från The Rolling Stones bar varsin och Pierce Brosnan, som vid denna tid spelade James Bond, likaså. Vid år 2004 upphörde produktionen av modellen, men efterfrågan var fortsatt hög. I september 2014 introducerades en ny Panthère damkollektion som blivit en enorm framgång. Den nya pantern matchar nu även en ny generation, exempelvis influencern Bianca Ingrosso som i reklamplåtningar har poserat med en åtråvärd panter i guld.

Jeanne Toussaint – den kreativa kvinnan bakom pantern

Historien bakom Panthère de Cartier börjar med ovannämnda Jeanne Toussaint.
– Hon var en parisisk stilikon som starkt imponerade på juveleraren Louis Cartier. Runt 1920 erbjöds hon ett chefsjobb hos Cartier och blev även så småningom Cartiers designstudios kreativa chef och konstnärliga visionär.

Med sin säkra stil, experimentlusta och attityd ledde Jeanne företaget till global framgång och banade väg för ett mer personligt sätt för kvinnor att ta plats, bära upp sin stil och lyfta de fantastiska smycken och klockor som Cartier skapade.

cartier-panthere-jeanne-toussaintJeanne Toussaint, Cartiers legendariska panterkvinna.
Foto: Cartier Archives/Cartier

Det är förmodligen tack vare Jeanne Toussaint yrkesmässiga OCH passionerade intresse för stora exotiska katter som pantern blev Cartiers igenkännbara symbol, då som nu.

– Pantern figurerade hos Cartier redan när Toussaint tillträdde, men som företagets kreativa chef gav hon den ett mer skulpturellt utseende. Hon skapade liv och gav det stora kattdjuret ett sammanhang och en scen via en otroligt häftig smyckedesign! Via min leverantör på Cartier har jag fått fantastiska historier berättade för mig om Jeanne Toussaint om hur hon tog plats, pekade med hela handen och med sin karisma och personlighet har blivit en legend hos Cartier, berättar Theo Raffone.

Ny men lika tidlös Panthère

Den nya Panthère de Cartier har bibehållit föregångarens elegans med en tunn, och smakfull design. Klockan kommer med boett i två storlekar: 22 mm och 27 mm i diameter. Båda modellerna är relativt små storlekar, vilket passar den som vill ha något diskret men samtidigt iögonfallande på handleden. Klockans karaktäristiska utsmyckning med den utmärkande kronan med en blå safir, gör den både lättigenkännlig och unik. Panthère finns dessutom i ett stort antal varianter och nio olika metaller, från helguld (rödguld, vitguld, roséguld) till helt utformad i stål, alternativt en kombination av metallerna. Härutöver kan klockan även prydas med ädelstenar, för ett mer exklusivt ur. Den mer vågade kan dessutom få sin Panthère i ett pantermönster.
– Det finns en Panthère de Cartier för varje varje smak och preferens, avslutar Theo.

3 eleganta Panthère-klockor

Panthére i roséguld med diamanter
Quartz-ur i roséguld med briljantslipade diamanter, urtavla i silver och safirglas. Vattentålig till 3 ATM (cirka 30 meter) och nätt storlek på 22 x 30 mm.

panthere1

Panthèree i stål med diamanter
Quartz-ur i stål med briljantslipade diamanter, urtavla i silver och safirglas. Vattentålig till 3 ATM (cirka 30 meter) och nätt storlek på 22 x 30 mm.

panthere2

Panthère i guld och stål
Quartz-ur i stål med briljantslipade diamanter, urtavla i silver och safirglas. Vattentålig till 3 ATM (cirka 30 meter) och storlek på 27 x 37 mm.

panthere3

Theo tipsar: Fler favoriter från Cartier

Santos-Dumont de Cartier
En tidlös klassiker i modern tappning. Denna modell i roséguld och stål samt läderarmband

panthere4

Ballon Bleu de Cartier
Två modeller som passar såväl dam som herr:

  1. Dressmodell i stål - silverfärgad urtavla med romerska siffror.
    Automatisk, självuppdragande unisexklocka. Storlek: 36 mm i diameter.

cartier5-1

  1. Dressmodell i borstat roséguld och läderarmband
    Silverfärgad urtavla med romerska siffror och indexmarkeringar. Storlek: 36 mm i diameter.

cartier6

Mer Cartier hos Jarl Sandin....
Theo berättar om tidlösa Cartier-klassikern Santos
https://academy.jarlsandin.se/stanna-tiden-med-en-santos-eller-panthere-fran-cartier-pa-armen/
Läs mer om legenden Tank från Cartier
https://academy.jarlsandin.se/cartier-watches-exklusivt-i-var-butik/
Lär dig mer om Ballon Bleu från Cartier
https://academy.jarlsandin.se/cartier-watches-exklusivt-i-var-butik/

Är du stolt ägare av en Cartier?

Service och reparationer av din Cartier hos Jarl Sandin:
https://academy.jarlsandin.se/service-och-reparationer-i-var-urverkstad/
Så här går en klockservice till hos Jarl Sandin:
https://academy.jarlsandin.se/vad-urmakaren-gor-nar-min-klocka-ar-pa-service/

Frågor till våra experter på klockavdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 02
Mejl: ur@jarlsandin.se
jarlsandin-theo-cartier-nb– Vi är den enda auktoriserade återförsäljaren av Cartier i Västsverige så jag rekommenderar dig verkligen att ta chansen och komma förbi vår butik och utforska vårt sortiment av armbandsur från Cartier, hälsar Theo.