/ Klockor

IWC Portugieser 2020 – ikon från IWC Schaffhausen i ny tappning

IWC:s flaggskeppsmodell Portugieser har i år inte bara uppdaterats, det har också tillkommit nya modeller. På Jarl Sandins uravdelning kan du både ta dig en närmare titt samt prova dem. Vi har samtliga nyheter hemma; däribland nya Portugieser Perpetual Calender i stål, nya Portugieser Yacht Club på stållänk samt Portugieser Automatic i ny efterlängtad storlek på 40 mm.
– Portugieser Kronograf har fått en efterlängtad uppdatering och utrustats med IWC:s inhouseurverk, kaliber 69, som även är synlig genom den genomskinliga safirglasbaksidan, berättar Theo Raffone, säljare och klockspecialist hos Jarl Sandin.

Theo

Klocktillverkaren IWC Schaffhausen ligger bakom klassiska armbandsur som alla är en direkt avspegling av en anrik historia. Vi pratar om ett varumärke som är noga med att aldrig glömma sin rötter och sin unika design, stil och innovativa finmekanik. Häromåret var det Pilot-serien som fick ett nytillskott i form av Spitfire-familjen som utrustats med IWC:s nya urverk kaliber 69. I år introduceras urverket i nya Portugieser Kronograf – ett dressur med anor skapat för sfären kring yachtsport och behovet av marin klocka.

iwc_IWC_port2

Armbandsur med koppling till havet

Portugieser är en av IWC:s första klockfamiljer och har, precis som de flesta av dem, en intressant bakgrundshistoria.
– IWC har sällan skapat modeller för kommersiellt syfte utan de har tillkommit utifrån önskemål baserade på ett verkligt behov. Portugieser har sitt ursprung i 1930-talet då två portugisiska affärsmän beställde varsitt armbandsur som behövde ha samma precision som dåtidens skeppskronometrar. Resultatet blev Portugieser 235 – startskottet för en ny familj som varit en viktig del i IWCs kollektion sedan dess, berättar Theo som bär sin egen Portugieser Kronograf med blå urtavla och läderarmband.

IWC är noga med att vara trogna sitt arv. När de designar om tittar de gärna tillbaka i arkiven för att hämta inspiration.

NYHETER I BUTIK FRÅN IWC – PORTUGIESER 2020

IWC Portugieser Chronograph

A7_09970
Den rena designen på urtavlan har lämnats oförändrad men inuti boetten märks förändringar: IWC:s inhouseurverk av högsta kvalitet (kaliber 82200 i P40 samt kaliber 69 i kronografen) som även är synlig genom den genomskinliga safirglasbaksidan.

IWC Portugieser Automatic, 40 mm

A7_09972
Nya Portugieser Automatic är trogen originalet från 1939 med den ursprungliga tavellayouten och dess rena design. Den lanseras i en mindre storlek än sina föregångare vilket gör den perfekt som semi-informell dressklocka som både passar till vardags och till mer uppklädda tillfällen.
– Storleken på 40 mm är en välbehövlig komplettering till kollektionen och som kommer att glädja väldigt många. Modellen kommer i guld eller stål och inuti boetten hittar vi den automatiska kalibern 82200. IWC:s inhouseurverk från 2018 som nu för första gången får göra sitt jobb i en Portugieser. I denna kaliber huserar IWC:s patenterade uppdragningssystem som kallas för Pellaton, detta gör att klockans gång och precision är ökad och dess gångreserv på 60 timmar utnyttjas till fullo.

oldvsnewport-1
Portugieser 235 är originalet från 1939. Se likheten med uppdaterade Portugieser Automatic från 2020.

IWC Portugieser Perpetual Calendar, 42 mm

A7_09964
Den klassiska evighetskalendern mäter 44,25 mm, en storlek som kan upplevas lite för stor för vissa. Genom att man för första gången integrerar evighetskalendern i inhouseurverket kaliber 82650 så kan en klocka av nättare storlek presenteras.

Jarl Sandin var för övrigt den första butik i Sverige som fick in modellen och Theo inflikar att det var ett spännande ögonblick att öppna boxen och ta en första titt på klockan!

– Den största skillnaden gentemot den större evighetskalendern som huserar kaliber 52 är att man skalat ner funktionerna för att den ska rymmas i en mindre boett. Klockan har samma funktioner som sin storebror men med två viktiga skillnader: den större varianten har en gångreserv på 168 timmar gentemot den nya klockan som har 70 timmar. Andra skillnaden är att den nya evighetskalendern inte har en årsindikator som i den äldre modellen var utskriven med fyra siffror, den nya evighetskalendern har istället en skottårsindikator i form av en rund ruta på urtavlan som indikerar om det är skottår i år eller ej.

iwc_oldnew2

En annan trevlig aspekt är att nya Perpetual Calendar finns tillgänglig i stål vilket tar ner prisnivån avsevärt och gör det till en av de mest prisvärda evighetskalendrarna på marknaden.

Visste du!
IWC:s Perpetual Calendar är en mekaniskt programmerad evighetskalender som representerar den högsta tekniska prestationen inom klocktillverkning. IWCs evighetskalender består av 388 enskilda delar som visar datum, dag, månad, klockan har även en årsindikator utskrivet med fyra siffror till år 2499. Klockan har även koll på skottår och vet vilket läge månen står i – allt helt mekaniskt. Många andra tillverkare har flertalet tryckknappar runtom boetten som justerar dag/datum/månad för sig. Det som gör IWC:s Evighetskalender så extraordinär är att alla ovannämnda funktioner kontrolleras via kronan.

IWC Portugieser Yacht Club, 44 mm

Större boett, subtila designjusteringar och kommer för första gången på en stållänk. Detta är nyheterna för den mest nautiska portugisen i samlingen: Portugieser Yacht Club.Det är också den första Portugiesern med stållänk!
– Modellen har gått tillbaka till sin föregående storlek 44 mm och utöver de ordinarie modellerna kommer klockan för första gången erbjudas med en stål/guld boett och länk.

Yacht Club presenterades 2010 som en del av familjen Portugieser. Kännetecknande för denna modell är ett sofistikerat flyback-kronografurverk som baseras på IWC:s inhouseurverk utvecklat 2010 i Schaffhausen: kaliber 89. En så kallad flyback kronograf gör så att du ej behöver pausa och återställa klockans tidtagning. När du trycker på återställning av kronografen så studsar den tillbaka till noll och påbörjar direkt ett nytt varv.

IWC har även introducerat en ny Portugieser Yacht Club med en så kallad ”moon and tide indicator”.
– Denna klocka har en dubbelmånfas-indikator som visar vilket position månen står i på både norra och södra halvklotet. Och utöver detta finns även en låg- och högvattenindikator. Modellen finns enbart tillgänglig i guld och det är första gången denna typ av klocka presenterats av IWC.

iwc_oldnew3
iwc_oldnew4

Köp IWC med 8 års fabriksgaranti

IWC står för kvalitet vilket också avspeglar sig i de garantier du som köper en klocka får. Normalt gäller 2 års fabriksgaranti vid nyköp men om du registrerar ditt serienummer samt din mejladress på IWC:s hemsida med några få enkla steg så får du ytterligare 6 år garanti. Totalt 8 års fabriksgaranti! Detta gäller samtliga klockor i alla familjer från IWC, från köpdatumet har du två år på dig att registrera din klocka
– Vi i butiken hjälper dig gärna registrera din klocka! Det är också bra att veta att erbjudandet gäller alla IWC-klockor inköpta från 2018 och framåt. Det går också utmärkt att registrera din klocka i efterhand. Välkommen in till Jarl Sandin så fixar vi det för dig!

A7_09992
Theo har alltid lockats av historien bakom Portugieser och eftersom han själv gillar att segla så ligger modellen honom lite extra varmt om hjärtat.
– Nya Yacht Club känns definitivt intressant men jag lutar nog mer åt den nya Portugieser Automatic för jag gillar den historiska kopplingen. I en perfekt värld hade jag sagt ”ja tack båda”. Kanske blir en av dem det årets julklapp till mig själv?!
A7_09934


FAKTA OCH INSPIRATION

Nyfiken på IWC och vill veta mer:
https://academy.jarlsandin.se/iwc-en-ikon-bland-klockor/

Följ med oss på fabriksbesök hos IWC Schaffhausen:
https://academy.jarlsandin.se/vi-besoker-iwc-i-schaffhausen/

Webshop:
https://www.jarlsandin.se/klockor/iwc

Intresserad av att prova IWC?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra experter på klockavdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 02
Mejl: ur@jarlsandin.se

Stolt ägare av en IWC?
Premiumklockor ska givetvis vårdas och skötas på ett professionellt sätt så att deras prestanda och tillförlitlighet håller i det långa loppet. Jarl Sandins egna urmakare som sitter i huset är certifierade för att kunna erbjuda service och kvalificerade reparationer av din IWC så att ni får ett långt liv tillsammans.

Service och reparationer av din IWC hos Jarl Sandin:
https://academy.jarlsandin.se/service-och-reparationer-i-var-urverkstad/

Så här går en klockservice till hos Jarl Sandin:
https://academy.jarlsandin.se/vad-urmakaren-gor-nar-min-klocka-ar-pa-service/