/ Klockor

Åtråvärda klockmärket IWC – en ikon bland medvetna bärare av armbandsur

Superexklusiva klocktillverkaren IWC Schaffhausen ligger bakom klassiska armbandsur som allihop är under av design, stil och innovativ finmekanik. Mekaniska schweiziska lyxklockor där insidan är minst lika betydelsefull som utsidan – något som gör IWC till favoriten bland genuint klockintresserade.
– Du köper inte en IWC för att visa upp status. Du väljer IWC för deras fantastiska hantverk och deras komplicerade urverk. Unika, lockande, lite som en god bevarad hemlighet vilket gör IWC till det klockmärke jag tycker om allra bäst om, säger Theo Raffone, ansvarig för IWC hos Jarl Sandin.
En sann urverksnörd som själv nyligen besökte IWC:s fabrik och utmanades i att försöka montera ihop ett enklare urverk!

IWC eller International Watch Company grundades 1868 i Schaffhausen, den tysktalande norra delen av Schweiz – där huvudkontoret än idag är beläget. Grundare var den amerikanske ingenjören Florentin Ariosto Jones som ville skapa ett företag och möta efterfrågan i USA på kvalitetsklockor. I Schaffhausen hittade han allt han sökte: kompetens, arbetskraft och bra elförsörjning via vattenkraft från intilliggande Rheinfall, ett enormt vattenfall i floden Rhen. Och resten är historia, en fantastisk sådan.

Big_Pilot-1

Från flygur och dykarklocka till kostymklocka

IWC står för robust, användarvänlig ingenjörskonst som i drygt 150 år kombinerat teknologi med hantverk. IWC:s sex klockfamiljer Pilot, Aquatimer, Portugieser, Portofino, Da Vinci och Ingenieur är allihop skapade för att uppfylla en specifik funktion, som flygur, dykarklocka, militärklocka, kostymklocka samt klockor tåliga för påfrestande miljöer.
– Det är få klockmärken som erbjuder en sådan bredd, vilket också är anledningen att många stannar med IWC: de har allt du någonsin kommer att behöva. De sex familjerna har dessutom varsin intressant historia, vilket gör att det finns mycket att prata om och berätta för nyfikna klockkunder i vår butik.
iwc_theo

Det finns mycket själ och hjärta att koppla fascinationen för IWC till.

Sex familjer inom IWC med starka karaktärer

Storsäljare hos Jarl Sandin är Pilot och Portofino. Theo själv bär en Portugieser med blå boett och läderband.
– IWC erbjuder allt från vackra dressklockor till dykarklockar som tål 2000 meters djup, samtliga tillverkade med lika stort fokus och passion. Hos Jarl Sandin har vi klockor från samtliga familjer så jag rekommenderar verkligen att du kommer in och ger dig själv upplevelsen av en IWC på din handled

Big_Pilot_Anual_callendere-1

 • IWC Pilot
  Sportig klocka med bibehållet pilotarv i form av stor krona och tydliga visare. Versionen Big Pilot är ett kraftpaket med en 46 millimeter stor boett och sju dagars gångreserv. Nyhet för 2019 är Pilot Spitfire.

Vattenfall_vid_fabrik_och_Portefino-1

 • IWC Portofino
  Renodlat dressur, tunn med romerska siffor som även finns som damur i flera storlekar.

Portugiser_DDD_2.JPG-1

 • IWC Portugieser
  Dressur skapat för sfären kring yachtsport och behovet av marin kronograf.
 • IWC Aquatimer
  Renodlat dykarur med undervattensfilmaren Jacques-Yves Cousteau som tidig ambassadör.
 • IWC Ingenieur
  Högprecisionsur lanserat 1955 för verksamma ingenjörer som behövde tåligt armbandsur som inte påverkades av miljöer med starkt magnetfält.
 • IWC Da Vinci
  Historiskt viktig modell för IWC då det var denna modell som de för första gången presenterade sin Perpetual Calender 1985.

Grand_complication_1-1

Kurt Klaus och den banbrytande Perpetual Calendar

IWC erbjuder allt från enklare automatiska klockor med endast tid och datum till superavancerade modeller med IWC:s Perpetual Calendar, en mekaniskt programmerad evighetskalender som representerar den högsta tekniska prestationen inom klocktillverkning någonsin.
– En Perpetual Calendar består av 388 enskilda delar som visar rätt datum, dag, månad och år i fyra siffror samt månfas till år 2499. Den håller dessutom koll på skottår och vet vilket läge månen står i – allt helt mekaniskt!
Evighetskalendern utformades ursprungligen för modellen Da Vinci i början av 1980-talet, av den geniala urmakaren Kurt Klaus och har kontinuerligt förbättrats sedan dess.
– Vid denna tid hade billigare quartzklockor börjat ta över marknaden och Kurt Klaus fick uppdraget att rädda företaget: att hitta ett sätt att väcka intresset för mekaniska klockor och hantverket bakom. Det tog honom två år att skapa klockan; alla beräkningar för hur kugghjulen skulle fungera ihop gjordes för hand precis som monteringen.
Klockan med evighetskalendern väckte stor uppmärksamhet och blev en succé, vilket innebar en vändpunkt för IWC. Klaus som idag är över 80 år är fortfarande kvar inom företaget och anses som en gigant inom urmakeri.

Exklusivt inhouse-urverk

Genom åren har olika designers satt sin prägel på klockorna. IWC har också haft samarbeten med designers utifrån varav en av de mest kända är Ferdinand Alexander Porsche, känd för att ha designat den legendariska Porsche 911. IWC är också en av de klocktillverkare som själva designar och sätter samman sitt urverk, sk inhouse-urverk, vilket gör klockmärket ännu mer exklusivt. För att total kontroll över sin process och sin kvalitet driver IWC en egen klockmakarskola, en utbildning på fyra år där ett antal personer varje år utbildas i hantverket.

Limiterade upplagor öronmärkta för välgörande ändamål

IWC kännetecknas av en ambition att inte enbart sälja klockor för att öka den egna lönsamheten. De presenterar regelbundet unika limiterade upplagor som stöd till behjärtansvärda projekt. Ett exempel på ett viktigt samarbete är Laureus – Sport for good foundation, en stiftelse som främjar barn- och ungdomsidrotten och som IWC varit engagerat i sedan 2006. IWC:s Laureus-modeller är mycket efterfrågade och omtyckta! 10 % av försäljningen av Aquatimer med blå boett går direkt till Jacques-Yves Cousteaus minnesfond

Fabriksentre2-2

Unikt fabriksbesök hos IWC Schaffhausen

IWC är en av de schweiziska klocktillverkarna som definitivt värnar om sitt kulturarv – och lägger ner stor möda på att bevara kunskaperna som finns i klockindustrin. De visar transparent upp sitt fantastiska hantverk för omvärlden och Theo Raffone blev personligen inbjuden till Schaffhausen. I Ett nybyggt Manufakturzentrum i 1920-talsarkitektur fick han fick se hur framtidens klockor tillverkas med traditionella rötter. Hur en klocka blir till – från råmaterialet stål, titanium, ceratanium och guld till färdiga klockor
– IWC har allt från design till tillverkning och montering på plats i Schaffhausen. Det var en otrolig upplevelse att se precisionen hos urmakarna in action. Hantverk och passion i varje steg. Detta gör mig ännu mer fäst vid IWC när jag vet hur många timmar av oavbrutet fokus som går in i varje klocka.
Theo beskriver en av höjdpunkterna, när han bjöds in att stansa urverk och själv försöka montera ihop några rörliga delar i ett enklare urverk.
– Det var närmast omöjligt, vilket ännu mer ökar min respekt för det arbete urmakarna utför. Innan klockorna lämnar fabriken sitter 40 urmakare på led och kontrollerar varje detalj. Det ger definitivt förståelse för varför premiumklockor också kostar pengar. Kvalitet inifrån och ut. IWC är också det klockmärke vi på Jarl Sandin har absolut minst garantiärenden med när det gäller nyköp, avslutar Theo Raffone.
Se fler bilder från fabriksbesöket >>

Kända bärare av klockor från IWC Schaffhausen
Bradley Cooper, skådespelare
Christoph Waltz, skådespelare
Jacques-Yves Cousteau ,undervattensfilmaren
Andreas Weinås, moderedaktör
Cate Blanchett, skådespelare
Adriana Lima, modell
Boris Becker, tennisspelare
Dev Patel, skådespelare
Keith Richards, gitarrist

Se IWC Schaffhausen i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/klockor/iwc

Nyfiken på IWC Schaffhausen och intresserad av att prova?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra experter på klockavdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 02
Mejl: ur@jarlsandin.se