/ Smycken

Georg Jensen – briljant hantverk bakom lysande smyckekonst

När det gäller dansk design är Georg Jensen en fixstjärna. Så även hos Jarl Sandin där klassiska smyckekollektioner som Dew Drop, Torun, Möbius och Fusion samsas med nya spännande serier: Offspring, Mercy och Halo. Fantastisk design, skönhet och nordisk minimalism utspridd på över 100 år – och smycken med egen karaktär som skapats av välkända formgivare och designers från hela världen.

A7_06455

– Trots detta finns en röd tråd hos Georg Jensen. En skandinavisk renhet, enkelhet i smycken du kan bära varje dag. Så söker du något som erbjuder en stark känsla, med genomtänkt formgivning och oslagbart hantverk, då ska du välja Georg Jensen. Du får ett smycke som aldrig blir omodernt, säger Gunilla Crafoord, säljare och ansvarig för Georg Jensen hos Jarl Sandin.

Smycken och heminredning med unikt formspråk

1904 öppnade Georg Jensen sin första butik och verkstad i eget namn i Köpenhamn. Idag finns butiker och fabriker över hela världen och hans namn är ett varumärke med oslagbar renommé – och inte bara inom smyckeskonst. Jensen var nämligen inte bara skicklig silver- och guldsmed utan även konstnär och skulptör som arbetade brett.

Georg Jensens filosofi var att skapa designföremål för alla och att förena skönhet och funktion.

Heminredning är än idag en stor och viktig del av varumärkets erbjudande. Många svenska hem pryds av eleganta ljusstakar, silvertallrikar och designföremål med det karakteristiska formspråket från Georg Jensen!
Georg Jensens begåvning låg på flera plan; både vad gäller hantverksskicklighet och konstnärlig talang men hans förmåga var inte minst att upptäcka och skapa samarbeten med talangfulla designers.
– Han samarbetade med stora designers som Johan Rohde, Arne Jacobsen, Helle Damkjær, Sigvard Bernadotte, Henning & Nina Koppel, Jørgen Møller och Verner Panton. Samt den formgivare som är min absoluta favorit: svenska Torun Vivianna Bülow-Hübe!

torun_A7_06917-2

Samarbetet med Torun Vivianna Bülow-Hübe

Torun Vivianna Bülow-Hübes insats för varumärket Georg Jensen går inte att överskatta och hon uppskattades stort av sin samtid, inte minst av konstnären Pablo Picasso. Personer som gärna bar hennes smycken var Billie Holiday, Brigitte Bardot, Juliette Gréco, Oona Chaplin och Ingrid Bergman. Bülow-Hübe ligger bakom ett stort antal klassiker som efter 50 år fortsatt är storsäljare hos Jarl Sandin.
Vivianna-klockan från 1962 är ett av hennes storverk. En bygelklocka som initialt lanserade med endast sekundvisare på en spegelblank boett där tanken var att påminna dig om att inte känna dig fången i tiden. Att se dig själv och ta vara på din frihet. Idag är Vivianna utrustad med visare och fungerar som klocka men är samtidigt ett otroligt vackert smycke.
Många kombinerar den med en annan av Bülow-Hübes klassiker: Torun armring som med sin enkelhet tar upp formen och som fortsatt är oerhört populär bland kvinnor i alla åldrar.
– Torun Bülow-Hübe ligger även bakom serien Dew Drop, baserad på halssmycke från sent 1950-tal med smidd silverskena och en droppformad bergkristall. Elegant, kvinnlig och nyskapande både till form och teknik. Vi säljer även örhänget som ursprungligen var lite längre men idag fått en anpassning och blivit kortare och mer lättburet, berättar Gunilla.

Torun Bülow-Hübes samlade stenar på stranden och uppskattade enklare material, även som etablerad designer. Bäraren var det viktiga, hon skulle synas genom enkelheten i smycket.

A7_06420-1
På ett fabriksbesök hos Georg Jensen fick Gunilla Crafoord äran att själv skapa en Torun armring från scratch. ”Från att såga ut från en silverplåt till att smida denna så kallade enkla form och försöka böja till låset. Det var verkligen inte lätt även om jag är utbildad silversmed men jättespännande och en ära för mig som hyser en sådan beundran för Torun Bülow-Hübe.”

Våra storsäljare bland Georg Jensen just nu

gj_collection1
Torun Vivianna Bülow-Hübes klassiker:
TORUN armring
DEW DROP halsband och örhänge
MÖBIUS serien

offspring_A7_07290

OFFSPRING – organisk och poetisk

Offspring-kollektionen lanserades 2018, och dessa smycken i silver och 18 karat roséguld har snabbt blivit nya Georg Jensen-favoriter bland våra kunder. Nu presenteras ett par smycken även i 18 karat guld, ett material som ger en ny känsla till örhängen och ovala ringar. Serien är designad av Jacqueline Rabun, en amerikansk formgivare.
– Ett lättburet smycke. Jag gillar symboliken av två cirklar, där den större omsluter den mindre. Den varma känslan att man skyddar någon, visar kärlek mot en vän, partner, ditt barn, en person som står dig nära, någon som finns i ditt liv nu eller tidigare.

Till vem:
Till flickor och kvinnor i alla åldrar. Ett smycke jag gärna rekommenderar som gåva: dopgåva, konfirmation, student eller till någon som fyller jämnt.

mercy_A7_07326

MERCY – modern och tidlös
Varje smycke i kollektionen antar en naturlig, flytande form som kompletterar den mänskliga formen, smycken blir en naturlig förlängning av bärarens kropp och själ.
– En påminnelse om den röda tråden i Georg Jensens smycken, ett samspel där formgivningen har en mjukhet och rörlighet, en kvinnlighet som matchar dig och som du kan bära med stolthet. Designad av Jacqueline Rabun

Till vem:
En serie som andas nytänk och ungdomlighet och som verkligen passar alla.

gj2

HALO – det skandinaviska ljuset i ett smycke
Underbart fina cirkelrunda former i guld klädda med diamanter överlappas i varandra och bildar smycken som är både moderna och otvungna i sin skönhet.
– Danska designern Sophie Bille Brahe vill få fram det nordiska ljuset och månens faser och hon uttrycker det med halvcirklar i guld och med diamanter och med stor självsäkerhet.

Till vem:
Passar den mogna kvinnan som vill visa karaktär och vågar sticka ut på ett enkelt sätt.

daisy2_A7_06769

DAISY – kunglig dopgåva som matchar ett helt liv
Daisy eller margerit på svenska är Danmarks nationalblomma och detta underbara smycke är givetvis en stor favorit i Georg Jensens hemland. Lanserades 1940 som en dopgåva till blivande drottning Margrethe II. Finns som örhänge, halsband och armband och finns i både silver och förgyllt silver. Till synes enkelt men otroligt genomarbetat och med en emaljeringsteknik som bara mycket skickliga och specialiserade hantverkare kan utföra.

Till vem:
Till alla och varför inte till dig själv? Ett smycke av ypperlig kvalitet som jag gärna rekommenderar som en ultimat dopgåva; ett bestående smycke som är vackert här och nu men lika vackert att bära genom livet. Dessutom har det en intressant historia.

A7_06639

Hantverk som saknar motstycke

Många av våra kunder är givetvis bekanta med Georg Jensen, har hög medvetenhet om smyckekollektionerna och är förväntansfulla när nyheter kommer till butik.
– Jag känner mycket rent personligen för Georg Jensen. De har ett unikt formspråk som tilltalar mig och eftersom jag dessutom sett hantverket bakom med egna ögon vet jag att det är kvalitet rakt igenom.
Som inköpare har Gunilla genom åren gjort många fabriksbesök och bevittnat hantverket när smycken tillverkas för hand, in i minsta detalj.
– Jag vet att många tror att smycken tillverkas maskinellt men så är verkligen inte fallet med Georg Jensen. Detta är ett hantverk av yppersta klass och det ligger mycket tanke och omsorg bakom varje smycke. Till kunder som är ute efter en fin present så rekommenderar jag därför gärna Georg Jensen. Det är något av det mest personliga du kan ge bort, avslutar Gunilla Crafoord.

Se smycken från Georg Jensen i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/smycken-webshop/varumarken-smycken/georg-jensen

Nyfiken på Georg Jensen och intresserad av att prova?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra experter på smyckeavdelningen?
Telefon: 031-10 59 01
Mejl: info@jarlsandin.se