/ Smycken

Storleksguide – så hittar du rätt ringstorlek

I denna artikel guidar vi dig till rätt ringstorlek och ger förklaring till varför det inte alltid fungerar att köpa ring i samma storlek. För oavsett om det är en förlovningsring, en vigselring eller annat vackert smycke så finns det några saker att tänka på, som att ringens bredd kan påverka val av storlek.

Planerar du att köpa en ring till dig själv, eller som en överraskning till någon speciell? Då uppkommer frågan kring ringstorlek. Som juvelerare är det vår främsta önskan att se till att ditt smycke passar som handen i handsken – eller i detta fall: fingret. Och för att få den perfekta passformen gäller det att välja rätt ringstorlek.

Vill du inte själv göra mätningen är du alltid välkommen till Jarl Sandin för att mäta upp din ringstorlek, alternativt låna hem/köpa med dig ett användbart ringmått.

storleksguide_ringar_academy_09

Hur ska en ring sitta?

Hur ringen ska sitta på ditt finger för att upplevas som bekväm är en smaksak. Vissa vill att ringen sitter tight, andra trivs bättre när den sitter mer löst.

Ur vårt perspektiv bör en ring sitta bekvämt och samtidigt säkert på fingret så att den tillåter rörelse utan att den vare sig känns för snäv eller för lös. En idealisk passform är när ringen glider på fingret utan att kännas obekväm samt när det inte finns risk att den faller av vid normala dagliga aktiviteter. En bra riktlinje är att det finns ett litet utrymme mellan ringen och huden så att det kommer in luft, så att huden inte blir fuktig.

"Löst på och lite motstånd av" är en bra rekommendation för en perfekt passform för din ring.

Det är också bra att känna till att olika ringtyper i samma storlek kan ha olika passform. En bredare ring kan kännas snävare än en smalare ring i samma storlek och du kan då behöva gå upp i storlek. Planerar du bära ringen i stack (flera ringar på ett finger) kan det påverka passformen. För en ring med stenar eller andra utsmyckningar är det ofta passformen mer än storleken som är fokus.

Är du osäker på storlek och passform på din ring? Tveka inte att konsultera oss på Jarl Sandin, för oavsett om det gäller nytillverkning eller ring i befintligt sortiment så ska du alltid kräva en perfekt passform för ditt finger. Även temperatur, luftfuktighet och andra saker påverka storleken på ditt finger – och vi hjälper dig välja rätt storlek utifrån alla dessa aspekter.

storleksguide_ringar_academy_07

Mått för ringstorlek

Ringstorlekar kan mätas på olika sätt. I Sverige är det främst två olika standarder för ringstorlekar som används:

 • Ringens storlek är dess mått mätt runt hela insidan angett i millimeter
 • Ringens storlek är dess inre diameter

Tips! Har du en befintlig ring som sitter bra på aktuellt finger för ringen du planerar köpa? Då kan du utgå från den i din mätning för att ta reda på din ringstorlek. Tänk dock på att ringen du mäter från bör ha ungefär samma bredd som den nya. Detta för att en bred ring ofta behöver vara lite större än en smal ring för att sitta bekvämt på fingret.

storleksguide_ringar_academy_08

Inför mätning: detta kan påverka storleken på ditt finger

Fingrars storlek kan variera under olika tider på dygnet och kan som tidigare nämnts påverkas av faktorer som temperatur, fuktighet och till och med aktivitet.

Under varma sommardagar tenderar fingrarna att svullna något, medan de kan krympa under de mer kyliga månaderna. Det kan därför vara en bra idé att mäta ringstorleken vid en tidpunkt då fingret är i sin normala tillstånd. Detta är vanligtvis på morgonen innan kroppen har påverkats av temperatur- och aktivitetsvariationer.

En annan faktor som kan påverka ringstorleken är luftfuktigheten. Om du befinner dig i ett område med hög luftfuktighet kan fingrarna svullna, medan vistelse i torr luft kan få fingrarna att krympa något. Därför kan det vara klokt att göra mätning på plats där du kommer att bära din ring mestadels för att säkerställa en optimal passform.

Utöver detta kan tillfälliga faktorer, exempelvis graviditet, också påverka fingrarnas storlek. Som juvelerare med guldsmeder i huset kan vi på Jarl Sandin alltid hjälpa till att justera ringstorleken om behovet skulle uppkomma i framtiden.

storleksguide_ringar_academy_06-1

Olika sätt att mäta din ringstorlek

I denna storleksguide ska vi nu gå igenom olika metoder för att mäta din ringstorlek på ett tillförlitligt sätt för att säkerställa en optimal passform som varar över tid.

 1. Mätning med ett ringmått: Det enklaste sättet att bestämma din ringstorlek är genom att använda ett ringmått. Ett användbart verktyg som du kan placera på fingret för att få ett exakt mått. Du trär måttbandet på fingret, drar åt så att det sitter som en ring som passar och läser sedan av din storlek. Testa gärna olika storlekar på ringmåttet tills du hittar den som känns mest bekväm och passande. Ett ringmått kan du låna/köpa hos Jarl Sandin.
 2. Mät med snöre eller pappersremsa: Klipp ut en remsa av papper eller ett snöre och vira runt fingret där du vill bära ringen. Markera punkten där pappersremsan/tråden möts och mät sedan med en linjal för att få omkretsen. Jämför sedan omkretsen med vår ringstorlekstabell för en uppskattning av din ringstorlek, som är diametermåttet.

OMKRETS VS DIAMETER

 • Omkrets 50-51 mm ger diameter 16 mm
 • Omkrets 53-54 mm ger diameter 17 mm
 • Omkrets 56-57 mm ger diameter 18 mm
 • Omkrets 60-61 mm ger diameter 19 mm
 • Omkrets 63-64 mm ger diameter 20 mm
 1. Utgå från en befintlig ring: Om du redan har en ring som passar dig bra kan du mäta den inre diametern (där det är som bredast). Detta mått matchar din ringstorlek (dvs. 18 mm i diameter är ringstorlek 18). Ligger du mellan två storlekar rekommenderar vi att du väljer den större.
 2. Besök en juvelerare: Om du är osäker på din ringstorlek och vill ha en exakt och professionell mätning kan du alltid besöka Jarl Sandin. Vi har både verktyg och expertis för att hjälpa dig att hitta rätt ringstorlek. Dessutom kan det vara bra att prova olika storlekar i olika bredder och material för att se vilken som passar dig bäst.

I vår butik kan du även boka kostnadsfri smyckeskonsultation där vi erbjuder rådgivning för förlovningsring & vigselring, juvelsmyckesrådgivning och diamantrådgivning.

Är du på jakt efter en ring till dig själv eller någon i din närhet? Utforska gärna vårt utbud av vackra ringar:

storleksguide_ringar_academy_04

Mäta ringstorlek – vanliga frågor & svar

1. Vilket finger ska jag mäta?
Dina fingrar kräver olika ringstorlekar. Många kan bära samma storlek på pekfingret som långfingret och det skiljer vanligtvis minst en storlek mellan ringfingret och långfingret. Skillnaden är dock individuell och det är alltid säkraste är att mäta ringstorlek utifrån det tänkta fingret för ringen du planerar köpa.

2. Spelar det roll om jag mäter ringstorlek på höger eller vänster hand?
Vanligtvis kan du bära samma ringstorlek på höger och vänster hand, men det är inte ovanligt att det skiljer upp till en hel storlek mellan samma finger på de olika händerna. Som högerhänt kan höger hands fingrar vara lite kraftigare än vänster och vice versa. Du kan enkelt kolla genom att jämföra med en ring du har hemma och se om passformen skiljer sig mellan höger och vänster hand.

3. Påverkar bredden på ringen min ringstorlek?
Det kan den göra eftersom passformen inte bara bestäms av storleken utan även av ringens bredd och metallens tjocklek. Är ringen smal passar din vanliga storlek medan en bred ring ofta kräver att du går upp en storlek. Att bära flera ringar i en stack kan också påverka vilken storlek du behöver.


Har du frågor kring vårt sortiment?
Kontakta oss så hjälper vi dig vidare:
E-post: info@jarlsandin.se
Telefon: 031-10 59 00

Tips! Ta chansen och boka kostnadsfri privat konsultation hos oss .

Vi finns i hjärtat av Göteborg:
Jarl Sandin Ur & Guld
Kungsgatan 67
411 08 Göteborg

Öppettider
Måndag-fredag: 10.00 - 18.00
Lördag: 10.00 - 16.00
Söndag: Stängt – men i mars-juni har vi söndagsöppet 12.00 - 15.00