/ Diamanter

Varning för syntetiska diamanter – köp alltid från betrodd källa

Vi har på kort tid uppmärksammat tre fall med kunder som köpt diamanter i tron att de varit naturliga – men som visat sig vara syntetiska diamanter. Detta trots att de sålts med certifikat från betrodda diamantinstitut. Vi vill därför uppmärksamma dig som funderar på ett diamantköp att alltid köpa från betrodd källa. Ett fynd på nätet eller ett impulsköp av diamanter utomlands kan visa sig vara en väldigt dålig affär.

Vår diamantexpert Torgny Sandin ger dig här råd för att undvika en trist och dyrköpt läxa. Inte minst tipsar han om möjligheten att hos Jarl Sandin testa din diamant och på 5 sekunder få bekräftat om den är syntetisk eller naturlig.

jarl-sandin-torgny-0036

Mycket fusk i diamantbranschen

Det är tyvärr lätt att bli lurad och istället för att fynda få betala dyrt för oäkta stenar, låg diamantkvalitet eller som ovan nämnda kunder, syntetiska diamanter. Inte sällan medföljer falska certifikat.
– Det råder stor osäkerhet på diamantmarknaden och det är tyvärr mycket fusk, säger Torgny Sandin som tillsammans med sina två bröder driver Jarl Sandins brandstore, e-handel samt egna varumärket Sandin 1956.
Även om du är diamantälskare kan det vara mycket svårt för ett otränat höga att bedöma kvalitet, menar han. De syntetiska, industriellt tillverkade diamanterna som dyker upp allt mer går dessutom bara att skilja från äkta med avancerad analysteknik. Något Jarl Sandins verkstad i Göteborg har tillgång till.
– Vi har investerat i ett instrument som på 5 sekunder kan bekräfta om diamanten är syntetisk. Dock måste stenen vanligtvis vara lös och inte vara infattad i ett smycke.

”Lab growned” diamanter säljs som äkta

– Syntetiska diamanter eller ”lab growned diamonds” har tillverkats sedan 1950-talet och tidigare gick större delen av produktionen till industriella ändamål. Metoderna har förfinats och stora stenar har blivit möjliga att producera vilket gör att det blivit vanligare med syntetiska diamanter även i smycken.
Priset på dessa konstgjorda diamanter är cirka hälften av vad en naturligt skapad diamant kostar, vilket kan låta som ett fynd. Dock inte i Torgnys öron.
– Tvärtom tycker jag det är dyrt att betala hälften för en sten som är oäkta, och som i takt med att produktionstekniken för syntetiska diamanter utvecklas kan komma att tappa värdet helt.

fake_diamonds2

Fyndet kan vara en dålig investering

Torgny liknar det vid trenden för syntetiska safirer och rubiner som dök upp på marknaden i slutet på 1800-talet. De såldes för halva priset vilket gjorde dem populära – men idag saknar de helt värde. Guldet i ett gammalt smycke återvinns alltid men en syntetisk rubin hamnar i papperskorgen, en sådan vill ingen betala för eller infatta idag, påminner Torgny.
– Du kan idag köpa certifierade syntetiska diamanter, så det handlar inte alltid om att någon försöker lura dig gällande stenens ursprung. Det är dock viktigt att du är medveten om att ditt ”fynd” kan visa sig vara en riktigt dålig investering.
De som handlar med syntetiska diamanter lyfter ofta fördelen att diamanter skapade i ett labb är garanterat konfliktfria.
– Även våra äkta diamanter är konfliktfria! Som seriös diamanthandlare är vi en självklar del av en internationellt kontrollerad handel; vi vet var våra diamanter kommer ifrån och våra kunder kan vara trygga både vad gäller kvaliteten och att deras diamantköp inte stödjer krig och mänskligt lidande.

Ditt diamantköp – en livshändelse

Torgny Sandins passion för diamanter ligger djupt. Han tog över stafettpinnen från pappa Jarl, som var lite av en pionjär i diamantbranschen. Redan på 1960-talet lyckades han göra det som branschen ansåg vara omöjligt – en standard i att tydligt redovisa och utbilda kunden i diamantsmyckens kvalitet. Att se till och säkra att kunden alltid får den kvalitet de betalar är helt grundläggande i huset Sandin.
– Hur många gånger i livet köper du en diamant? När du köper en diamant är det en speciell händelse, det är något unikt och en inre upplevelse du ger dig själv eller någon annan. Låt inte ett misslyckat köp förstöra denna oslagbara känsla, säger Torgny Sandin.

Funderar du på att köpa en diamant eller ett diamantsmycke – råd på vägen:

  • Köp av betrodd källa
  • Var noggrann
  • Undvik impulsköp
  • Få med certifikatet som följer med lite större stenar

Vill du ha hjälp med värdering av en diamant? Eller behöver du råd inför val och köp av diamanter eller diamantsmycke, välkommen till oss på Jarl Sandin. Utöver diamantexperten Torgny Sandin samt bröderna Torbjörn och Torulf finns ett team välutbildade medarbetare med stor kunskap om diamanter och infattningar till ditt förfogande.