/ Diamanter

Varning för syntetiska diamanter: ”De sjunker i värde och riskerar att snart ses som värdelösa”

Vår diamantexpert Torgny Sandin höjer varningsflagg för köp av smycken med syntetiska diamanter. I alla fall om det sker i tron att ett lägre pris betyder att du gör ett fynd! Realiteten är att syntetiska diamanter för varje år tappar värde – och i en nära framtid kommer att ha ett värde som är närmare noll. Din diamant blir osäljbar och för den som funderar på byta upp sin syntetiska diamant i ett smycke så saknar den värde. Till skillnad från naturliga diamanter som har ett bestående värda över tid.

Torgny liknar det vid trenden för syntetiska safirer och rubiner som dök upp på marknaden i slutet på 1800-talet. De såldes för halva priset av vad naturliga ädelstenar betingade, vilket gjorde dem populära långt in på 1900-talet – men idag saknar de helt värde. Guldet i ett gammalt smycke återvinns alltid men en syntetisk rubin hamnar i papperskorgen, en sådan vill ingen betala för eller infatta idag, påminner Torgny. De räknas som skräp.

jarl-sandin-torgny-0036

– Tyvärr är det så att historien nu upprepar sig med de syntetiska diamanterna. När de dök upp på marknaden var de 20 % billigare men i takt med att labbproduktionen effektiviserats så är de idag 70 % billigare än en äkta, naturlig diamant. Långsiktigt kan en labbdiamant i värsta fall helt tappa sitt värde, precis som de syntetiska safirerna och rubinerna gjorde.

Tillsammans med sina två bröder Torbjörn och Torulf driver Torgny Sandin Jarl Sandins brandstore i centrala Göteborg, en e-handel samt egna varumärket Sandin 1956.

– I vår egen smyckestillverkning förekommer överhuvudtaget inga syntetiska diamanter. Istället vilar vi på en lång tradition av kunskap och där kvalitet alltid kommit i första rum. Sedan 1956 har vi endast infattat naturliga diamanter av högsta slipningskvalitet.

Naturliga OCH konfliktfria diamanter är vårt val

Det är självklart upp till dig om du väljer att köpa certifierade syntetiska diamanter. Givetvis är det inte alltid så att någon försöker lura dig gällande stenens ursprung. Det är dock viktigt att du är medveten om att ditt ”fynd” kan visa sig vara en riktigt dålig investering.
Argumentet att syntetiska diamanter som skapas i ett labb är mer etiska och konfliktfria håller inte heller, menar Torgny Sandin.

– Även våra äkta diamanter är konfliktfria! Som seriös diamanthandlare är Jarl Sandin en självklar del av en internationellt kontrollerad handel; vi vet var våra diamanter kommer ifrån och våra kunder kan vara trygga både vad gäller kvaliteten och att deras diamantköp inte stödjer krig och mänskligt lidande.

Att välja syntetiska diamanter framför naturliga av miljöskäl är också ytterst tveksamt:
– Energitillgången som krävs vid framställning av diamanter i laboratorium bidrar till hög energiåtgång och är därför inte speciellt miljövänlig.

Vi kan testa och bekräfta om du har en syntetisk diamant

Inte sällan kommer det in personer till Jarl Sandins butik som köpt diamanter i tron att de varit naturliga – men som visat sig vara syntetiska diamanter. Detta trots att de sålts med certifikat från betrodda diamantinstitut.

– Jag vill därför uppmärksamma dig som funderar på ett diamantköp att alltid köpa från betrodd källa. Ett fynd på nätet eller ett impulsköp av diamanter utomlands kan visa sig vara en väldigt dålig affär.

Som vi ovan konstaterar är det lätt att bli lurad och istället för att fynda få betala dyrt för oäkta stenar, låg diamantkvalitet eller som ovan nämnda kunder, syntetiska diamanter. Inte sällan medföljer falska certifikat.

– Det råder stor osäkerhet på diamantmarknaden och det är tyvärr mycket fusk, säger Torgny Sandin.

Även om du är diamantälskare kan det vara mycket svårt för ett otränat höga att bedöma kvalitet, menar han. De syntetiska, industriellt tillverkade diamanterna som dyker upp allt mer går dessutom bara att skilja från äkta med avancerad analysteknik. Något Jarl Sandins verkstad i Göteborg har tillgång till. Torgny Sandin vill ge såväl kunder som allmänheten goda råd för att undvika en trist och dyrköpt läxa. Inte minst tipsar han om möjligheten att hos Jarl Sandin i centrala Göteborg testa din diamant om du är osäker på vilken typ det är.

– Vi har investerat i två mätinstrument som hjälper oss bekräfta om diamanten är syntetisk eller naturlig. Vi kan utan problem testa såväl infattade som lösa diamanter, förklarar Torgny Sandin.

fake_diamonds2

Vad är egentligen ”lab growned” diamanter?

Syntetiska diamanter eller ”lab growned diamonds” har tillverkats sedan 1950-talet och tidigare gick större delen av produktionen till industriella ändamål. Metoderna förfinades och stora stenar blev möjliga att producera vilket ledde till att det blivit vanligare med syntetiska diamanter även i smycken.

Priset på dessa konstgjorda diamanter är idag en bra bit lägre än hälften av vad en naturligt skapad diamant kostar, vilket för många låter som ett ”fynd”. Dock inte i Torgnys öron.

– Tvärtom tycker jag det är dyrt att betala halva priset eller mindre för en sten som är oäkta, och som i takt med att produktionstekniken för syntetiska diamanter utvecklas kommer att tappa värdet helt. Även om du primärt inte köper ett diamantsmycke för att göra förtjänst på det så är det ett faktum att syntetiska diamanter är en extremt dålig investering, konstaterar Torgny Sandin.

Ditt diamantköp – en livshändelse

Torgny Sandins passion för diamanter ligger djupt. Han tog över stafettpinnen från pappa Jarl, som var lite av en pionjär i diamantbranschen. Redan på 1960-talet lyckades han göra det som branschen ansåg vara omöjligt – en standard i att tydligt redovisa och utbilda kunden i diamantsmyckens kvalitet. Att se till och säkra att kunden alltid får den kvalitet de betalar är helt grundläggande i huset Sandin.

– Hur många gånger i livet köper du en diamant? När du köper en diamant är det en speciell händelse, det är något unikt och en inre upplevelse du ger dig själv eller någon annan. Låt inte ett misslyckat köp förstöra denna oslagbara känsla, säger Torgny Sandin.

Funderar du på att köpa en diamant eller ett diamantsmycke – råd på vägen:

  • Köp av betrodd källa
  • Var noggrann
  • Undvik impulsköp
  • Få med certifikatet som följer med lite större stenar

Vill du ha hjälp med värdering av en diamant? Eller behöver du råd inför val och köp av diamanter eller diamantsmycke, välkommen till oss på Jarl Sandin. Utöver diamantexperten Torgny Sandin samt bröderna Torbjörn och Torulf finns ett team välutbildade medarbetare med stor kunskap om diamanter och infattningar till ditt förfogande.