/ Klockor

Månklockan Omega Speedmaster fyller 50 år!

I närmare två sekel har Omega gett kvalitet en ny innebörd och varit banbrytande på marknaden. Omega utvecklade inte bara den första klockan på månen, utan även den första dykarklockan och har dessutom varit OS officiella tidtagare sedan år 1932. Att Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade på månen år 1969 iförda Omega, är bara är ett av många exempel på mäktiga avtryck som Omega har gjort genom tiderna. Liksom Buzz Aldrin bar sin Omega Speedmaster på handleden under månpromenaden, bär många celebriteter och världsledare idag Omega tack vare märkets unika kombination av prestanda och design. Namnkunniga ambassadörer finns det gott om, varav James Bond är en av dem.

viktor_04

– Omega är mitt absoluta favoritmärke. En ikonisk urtillverkare som det finns mycket spännande och intressant att berätta om. Söker du en säker och stöttålig klocka med framstående urverk, så rekommenderar jag definitivt Omega. Dessutom är det ett med själ och spännande historia, som skapar vackra klockor och omfattar allt ifrån sportigt till elegant, säger Victor Bernehagen, säljare och klockexpert hos Jarl Sandin.

Omega inbegriper såväl revolutionerande urmakeri, som stora innovationer likt urverket kaliber Omega från 1894. Deras nya Master Chronometer-certifiering ger dig som kund högsta möjliga nivå av precision, prestanda och magnetisk resistans.

Klockindustrins innovativa problemlösare

I över 170 år har schweiziska prestigemärket Omega gjort avtryck i historiskt betydelsefulla händelser och utvecklar än idag innovationer för sin samtid. 1999 introducerades den nya, revolutionerande gångmekanismen CO-Axial. Mekaniken gav inte bara förstklassig precision och prestanda, utan låg även till grund för Omegas kaliber 8500/8501 som lanserades år 2007. Omega är därutöver idag ledande i utvecklingen av en av dem mest komplexa utmaningarna i industrin: anti-magnetisk mekanik.
– Idag omges vi av allt mer elektronik som genererar magnetism. Från ljudsystem och mikrovågsugnar, till mobiltelefoner, iPads, larmbågar och flygplatsscanners – allt påverkar din klocka. Omega har därför under decennier lagt ned enorma summor och hårt arbete på att utveckla antimagnetiska urverk anpassade efter hur vi lever idag. Utan CO-Axial hade inte Master Chronometer-certifieringen varit möjlig, menar Victor Bernehagen.

År 2013 lanserade Omega världens första antimagnetiska urverk, Seamaster Aqua Terra. Klockan tål 15 000 Gauss, vilket ungefär motsvarar magnetismen hos en magnetröntgen. Två år senare introducerades Omega Globemaster, den första Master Chronometern. Många klockor på marknaden idag, t.ex. Rolex och Breitling, använder sig av en certifiering för tidsavikelse som kallas Chronometer, klockorna genomgår olika tester som är framtagna av COSC (Swiss Chronometer Testing Institute). Varje klocka testas under 16 dygn under tre olika temperaturer samt fem olika ställningar för tidsavikelse. Om de klarar samtliga tester får de en så kallad Chronometer certifiering. Omega har tagit ett ytterligare ett steg i att utveckla sina urverk. Deras klockor genomgår åtta intensiva oberoende tester under tio dagar av det schweiziska federala institutet för metrologi (METAS). När klockorna sedan passerat alla dessa tester så får urverken en så kallad Master Chronometer certifiering som ger dig som kund högsta möjliga nivå av precision, prestanda och magnetisk resistans.
– Master Chronometer Certification vittnar om Omegas kvalitet och ambitioner, där deras klockor har både COSC-, och METAScertifiering. Exempelvis utsätts klockorna för 15 000 Gauss under 24 timmar i en av världens största magneter. Varje enskild klocka ställs inför stränga testkriterier och Omega är ensamma i världen om att göra testerna. Omega har alltid utökat kvalitetens yttre ramverk och kan erbjuda dig som kund fem års garanti på alla sina urverk, i jämförelse med två årig branschstandard, förklarar Victor Bernehagen.

speedmaster2

Månklockan Omega Speedmaster firar 50 år

1963 inledde NASA sitt sökande efter en kronograf som skulle kunna medfölja på bemannade rymdfärder. De valde ut fyra märken, varav tre testades och genomgick tuffa prövningar med extrema temperaturer, vibrationer och hårda stötar. Endast en klocka uppfyllde samtliga kriterier: Omega Speedmaster. Klockan ingick därför, efter att klockan klarat samtliga tester 1963, i astronauternas utrustning och prydde Buzz Aldrins handled på den första månpromenaden någonsin.

– En otrolig bedrift och än idag är Omega en del av NASAs permanenta utrustning. Omega Speedmaster är faktiskt även klockan som räddade Apollo 13 och tog hem tre astronauter från rymden 1970. En syretank exploderade, vilket innebar att många av farkostens system fick stängas ner och besättningen tvingades tidsmässigt anpassa tiden när de skulle starta raketerna och sedan stänga av dem för att kunna anpassa sin vinkel för sitt återinträde in i jordens atmosfär, detta gjordes manuellt med hjälp av sina armbandsur, berättar Victor Bernehagen.

Trots att Buzz Aldrin idag är 89 år, bär han fortfarande stolt sin Speedmaster. Han innehar även jubileumsmodellen, som Omega presenterade inför 50-årsjubileet: Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition i stål och Moonshine Gold. Modellen har armband och boett tillverkad i 18 karats Moonshine Gold, en ny ton av guld framtagen av Omega som ska påminna om månens sken mot en midnattsblå himmel.

Fler nyheter väntas dyka upp under året, så jag rekommenderar verkligen att du kommer in i butiken och hör dig för, tipsar Bernehagen.

Omega Speedmaster är i sitt original dock lika tidlös och vacker idag, som den var när den presenterades 1957 och omåttligt populär bland kunderna. Modellen finns att köpa i flera olika utföranden i butik:
– Den ikoniska månklockan finns i två utföranden, med plexiglas samt en med safirglas.

omega_buzz1

Buzz Aldrin är idag 89 år fyllda och fortfarande stolt OMEGA Speedmasterbärare.

seamaster02

Bondklockan Omega Seamaster i ny skepnad

En annan ikonisk modell är Omega Seamaster, ett dykarur som lanserades 1948. Klockan har en prestigefylld bakgrund som utvald klocka till brittiska Royal Air Force under andra världskriget. En av dem mest kända uppbärarna av klockan är Pierce Brosnan, som i filmen Golden Eye i rollen som James Bond, bar en Seamaster Diver 300. Omegas klockor har alltsedan 1997 klätt Agent 007’s handled.

– Omega har också skapat ett antal unika limited edition-klockor för Bond, exempelvis en Seamaster Diver 300M Commander's Watch, med brittiska kungliga flottans färger. I senaste Bond-filmen Spectre, syns agenten spelad av Daniel Craig, i en Omega Seamaster 300 SPECTRE Limited Edition samt i Omega Aqua Terra 150 m. Seamaster Aqua Terra är min personliga favorit eftersom den kombinerar det eleganta med det sportiga. Klockan fungerar lika bra till vardags, som till mer dressade tillfällen, säger Victor Bernehagen.

Prova en klocka för livet hos Jarl Sandin

Uravdelningen hos Jarl Sandin erbjuder klockor från Omegas samtliga familjer i ett stort urval av modeller och utföranden.

Vill du ha en klocka som håller hela livet, är användarvänlig, säker och stöttålig rekommenderar jag Omega. Du får mycket klocka för pengarna och ett utmärkt urverk. Dessutom får du en klocka med själ, en spännande historia och vacker design, som omfattar allt ifrån det sportiga till det eleganta, betonar Bernehagen.

Hos Jarl Sandin har du möjlighet att pröva både klassiker och ta del av nyheter.
– Det är en sak att se klockan på bild och något helt annat att uppleva en Omega på sin egen handled, känna tyngden och se hur ljuset reflekteras i den. Det är ingenjörskonst och levande historia i koncentrat, konstaterar Victor Bernehagen.

FUNFACTS om Omega:
Omega grundades 1848 i La Chaux-de-Fonds, Schweiz av Louis Brandt som senare flyttade Omega till Biel. År 1894 lanserades kaliber Omega, vilken revolutionerade urmakeribranschen och namngav företaget 1903. Ett startskott för varumärkets identitet, med avancerad teknik och revolutionerande framsteg i framkant.

Välkända ambassadörer
Utvalda ambassadörer tack vare sin individuella stil och prestationer: George Clooney, Cindy Crawford, Rory McIlroy, Nicole Kidman, Michael Phelps, Daniel Craig och Buzz Aldrin.

speedmaster4

Upptäck Omegas familjer hos Jarl Sandin

Omega Speedmaster
https://www.jarlsandin.se/klockor/omega/speedmaster
Den enda klockan som har varit på månen, en tidlös klassiker sedan 1957 om prytt Buzz Aldrins handled sedan 1969. Speedmaster är en bred familj som återfinns i flera olika modeller och material.

seamaster03
seamaster2

Omega Seamaster
Dykarklocka, som även gör sig snygg till kostym. Finns med eller utan kronograf.

omega_const

Omega Constellation

https://www.jarlsandin.se/klockor/omega/constellation
Omegas klassiska kostymklocka, som är elegant med en ny modern tolkning lanserades 1952. Finns tillgänglig med ditt val av ädla metaller och diamanter. År 1982 lanserades Omega Constellation Manhattan, klockan med de igenkännbara klorna om håller fast bexeln i boetten. Den populära kollektionen har även utgetts i en ny utformning. Den första Master Chronometern var en Omega Globemaster som är den enda i constellation serien som ej har de igenkännbara klorna i bezeln.

omega_deville

Omega De Ville

https://www.jarlsandin.se/klockor/omega/de-ville
Omegas kanske stiligaste familj i slimmad, enkel och elegant design. På insidan återfinns den sanna skönheten - urverket. Flertalet modeller är certifierade som Master Chronometer, med precision och prestanda som har uppnått branschens högsta standard. De Ville finns tillgänglig med en imponerande kombination av metaller och färger. 1967 föddes familjen, då som ett billigare instegsklocka. Idag finns De Ville med Tourbillon, som är en mycket avancerad komplikation som motverkar jorden gravitations påverkan på ett urverk och som gör att den då går helt felfritt, denna komplikation finns bara i ett väldigt få antal modeller. Den första Omega-klockan med Co Axial år 1999 var en De Ville. Omegas inhouse-urverk Hour Vision 8500/8501 lanserades även den initialt i en De Ville.

Se Omega i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/klockor/omega

Nyfiken på Omegas klockor och intresserad av att prova?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra urexperter på klockavdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 02
Mejl: ur@jarlsandin.se

omega_moonwalker1