/ Klockor

Damklockor - Tips och goda råd från klockexperten

Intresset för damklockor har ökat! Den typiska kunden hos Jarl Sandin är påläst och har bra koll på utbud och vilken typ av klocka som man söker. Däremot finns ofta behov av guidning, inte minst för att hitta rätt klocka som matchar livsstil och de krav som den i sin tur ställer på ett armbandsur.

I denna artikel berättar Theo Raffone, klockexpert och ställföreträdande butikschef hos Jarl Sandin, vad som kännetecknar en damklocka och vad du bör tänka på inför ditt köp. Perfekt för dig som funderar på att köpa en damklocka till dig själv, eller som present, och vill få svar på alla dina frågor.

mellan_bild_academy_dam_klockor_06

Rätt frågor leder till rätt damklocka

Den som har planer på att köpa en klocka gör ofta grundlig research. Vad vi på Jarl Sandin gör tillsammans med våra kunder är att guida dem och få reda på vilket behov som uret behöver fylla, vi ställer frågor där dina svar hjälper oss presentera det perfekta uret för dig.

– Kanske funderar du på en Panthère de Cartier men vill kunna bada med din klocka. Då kan vi presentera bra alternativ som du får prova och känna på, förklarar Theo Raffone som gärna titulerar sig med att ha svart bälte i klockor.

De allra flesta kunder är öppna för input och vill gärna lära sig mer om klockor, menar han.
– Se ditt besök i vår affär som en gyllene chans att dels få kunskap men även fakta samt kuriosa om spännande varumärken som i många fall har tillverkat klockor långt över hundra år.

mellan_bild_academy_dam_klockor_01-1

Vad kännetecknar en damklocka?

Ur en klockhandlares perspektiv finns egentligen inte ”herrklockor” och ”damklockor” utan idag behandlas klockor som mer eller mindre unisex. Valet av klocka handlar om dig som bärare, din livsstil och vilken preferens du har på klockstorlek etc.

Ett tydligt exempel är modellen Tank de Cartier, där vi hos Jarl Sandin säljer de större klockmodellerna till såväl kvinnor som män, Även en tidigare rådande uppfattning att klockor i guld och klockor med diamanter är ”damklockor” stämmer inte heller idag, utan är även det en personlighetsfråga. Gillar du en klocka och kan bära upp den så är den rätt – för dig.

Vi får inte sällan frågan om ”en man bära en damklocka”. Men vi skiljer egentligen inte på klockor för herr och dam utan det är din personlighet, livsstil, smak och preferens som avgör vilken klocka du väljer. Däremot hjälper vi gärna dig sortera ut modeller att välja bland.

mindre_bild_academy_dam_klockor_cartier-1

Vilken damklocka ska man köpa?

Trenden idag för damklockor är tidlösa och klassiska modeller. Finklockor ligger ofta högt på önskelistan. En fråga du ska ställa dig är om klockan ska ersätta en annan eller komplettera din nuvarande damklocka.

Viktig är också frågan om hur du ska använda din klocka? Ska den användas till vardag eller till fest, är klockan en accessoarer eller söker du vissa specifika funktioner. Vill du exempelvis kunna bada med din klocka bör du välja ett mer sportigt och givetvis vattentätt damur. Damklockan du väljer måste helt enkelt matcha din livsstil och de krav detta ställer på användandet.

THEO REKOMMENDERAR:

BRA VARUMÄRKEN FÖR DAMKLOCKOR

Cartier
Omega
Hublot
Tag Heuer
Longines

Cartier: POPULÄRA DAMMODELLER

Panthère de Cartier
Ballon Bleu de Cartier
Pasha de Cartier

Hublot: POPULÄRA DAMMODELLER

Classic Fusion
Big Bang
Big Bang One Click 33

Omega: POPULÄRA DAMMODELLER
Constellation
DeVille
Seamaster Aqua Terra

Tag Heuer: POPULÄRA MODELLER
Carrera
Formula 1
Aquaracer

Longines: POPULÄRA MODELLER
Conquest Classic
Dolce Vita
La Grande Classique

stor_bild_academy_dam_klockor_cartier_present

Damklocka som present?

Det är populärt att ge bort en fin klocka i present och det är något vi definitivt rekommenderar, oavsett om det gäller födelsedag, morgongåva, konfirmationspresent eller studentpresent. En klocka av god kvalitet är en fantastisk gåva som dock kräver lite eftertanke. Du behöver även här fundera mottagarens personlighet, livsstil och hur klockan ska användas. En aktiv livsstil ställer som bekant andra krav på en klocka.

Viktigt är att köpa en klocka som kommer att användas och som blir en viktig del i bärarens liv. Vi på Jarl Sandin ger dig gärna bra rekommendationer utifrån beskrivningen från dig kring mottagarens stil, vanor och designpreferenser.

mellan_bild_academy_dam_klockor_02

Damklockor för alla tillfällen?

Den som är ute efter en damklocka för alla tillfällen, det vill säga en klocka som du kan använda i din vardag och inte bara till fest söker ofta en nätt klocka som klarar lite påfrestning och som gärna är vattentät.

Några exempel på allround damklockor

Shoppa damklockor online?

Innan du besöker oss i butiken så kan du själv söka upp modeller du gillar. Antingen via vår hemsida eller om du har förkärlek för något specifikt märke så är deras hemsidor också ett bra sätt att få en överblick över kollektionen.

Mitt råd är att du först besöker en butik som är auktoriserad av det märket eller märkena du är intresserad av. Här kan du prova klockan men även utforska andra modeller från andra märken eller klockor av andra storlekar, säger Theo Raffone. Det är lätt att stirra sig ofta blind på urets mått men diametern är bara en siffra och mycket annat avgör hur den sitter på din handled, inte minst länkens utförande.

Det finns inget facit, påpekar Theo, men se gärna listan med goda råd för den som ska köpa damklocka som du hittar längre ner på sidan.

mellan_bild_academy_dam_klockor_03

Våra favoriter bland damklockor

BESTSELLERS DAMKLOCKOR HOS JARL SANDIN

1
Tank de Cartier
Panthère de Cartier

2
Omega DeVille

3
Tag Heuer Aquaracer

THEOS PERSONLIGA FAVORITER BLAND DAMKLOCKOR
”Lite personliga och udda damklockor som jag gärna lyfter fram för dig som letar något annorlunda.”

1 Pasha de Cartier
2 Ballon Bleu de Cartier
3 Omega Aquaterra 34

mellan_bild_academy_dam_klockor_04

Damklockor i olika prisklasser

Du som planerar köp av damklocka utgår givetvis från en budget. I vår rådgivning och i våra rekommendationer utgår vi från den, precis som från dina övriga preferenser för att presentera tänkbara alternativ.

Det finns klockor i alla prisklasser, här några exempel i spridning från större budget till en lägre:

 1. Cartier Tank Louis
 2. Omega Constellation
 3. Tag Heuer Carrera
 4. Longines Conquest

Däremellan finns många fina modeller och bra varumärken som kan passa just dig och din budget.

Olika typer av damklockor

Damklockor i finns många stilar och för vitt skilda livsstilar och med olika funktioner.

Valet av damklocka står inte minst mellan:

 • Quartzur – batteridrivet ur
 • Mekaniskt ur – samlingsnamnet för manuella ur samt automatiska ur som är rörelsedrivna

Det finns fördelar med alla typer och vad du väljer kan bero på olika faktorer:

 • Är du klockintresserad och ute efter finmekanik så rekommenderar vi ett automatiskt ur. Här spelar serviceintervall en större roll, och regelbundet underhåll är en viktig del i ägandet.

 • Är du mer intresserad av design så rekommenderar vi ofta ett quartzur.

Hos Jarl Sandin erbjuder vi alltid rådgivning där vi utgår från vad du gillar och dina krav och kriterier. Vi vägleder dig och visar möjligheter och ser hellre att du går hem och tänker och låter beslutet mogna än att pusha på. Ett klockköp ska alltid och enbart vara något glädjefyllt.

mellan_bild_academy_dam_klockor_05

5 råd för den som ska köpa damklocka?

Innan du köper din damklocka i butik eller online så ger Theo Raffone följande goda råd:

 1. Prova många klockor i en butik.
 2. Prova olika storlekar: Säg inte nej till en storlek förrän du prövat den på handleden.
 3. Låt valet av damklocka ta tid, bestäm dig inte direkt utan ställ frågor!
 4. Var öppen. Det kostar inget att prova och jämföra damklockor i olika modeller och från olika varumärken.
 5. Oavsett vilket klockmärke – köp alltid från en auktoriserad handlare.

Varför köpa damklocka från auktoriserad handlare?

Ett klockköp är en stor händelse baserad på ett viktigt beslut – och inte sällan en investering. Därför ska det kännas tryggt och säkert så att det enda du behöver tänka på är att glädjas av och njuta av din nya damklocka.

Jarl Sandin är auktoriserad återförsäljare av de stora klockmärken. Vi får klockorna direkt från fabriken. Dina äkthetscertifikat samt försäkring aktiveras i butik och i ditt namn vid köptillfället. Utöver detta har vi urmakare på plats om något går fel.


Nyfiken på damklockor?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra klockexperter på uravdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 00
Mejla: info@jarlsandin.se

Damklockor i vår webshop:
Cartier, Omega, Hublot, Tag Heuer och Longines.
Certina

Premiumklockor ska givetvis vårdas och skötas på ett professionellt sätt så att deras prestanda och tillförlitlighet håller i det långa loppet. Jarl Sandins egna urmakare som sitter i huset är certifierade för att kunna erbjuda service och kvalificerade reparationer av din klocka så att ni får ett långt liv tillsammans.

Läs mer om service och reparationer av din damklocka.