/ Diamanter

Avgör kvaliteten på din diamant: lär dig mer om 4C

Det som avgör kvaliteten, och därmed priset på din diamant är de grundläggande 4 C: CARAT (vikt), CUT (slipning), COLOUR (färg) och CLARITY (klarhet). Idag finns en branschstandard i att tydligt redovisa varje diamant.

Visste du att vår Jarl Sandin var först i Sverige med att genomdriva det som idag ses som en självklarhet och en trygghet för dig som köper en diamantring eller andra diamantsmycken?

C no 1: Carat är vikt hos diamanten

Förväxla inte carat och karat; det senare betecknar guldhalt. Carat med C redovisar däremot vikten dvs storleken på din diamant.

 • 1 carat = 0.2 gram.
 • Vikten “carat” förkortas ct.
 • Prisskalan på diamanter är progressiv: en diamant som väger 1 ct kostar många gånger mer än vad 10 st diamanter som tillsammans väger 1 ct.
 • Det är mer sällsynt med stora diamanter av bra kvalitet än små.

Benämningen carat kommer från ordet keration, det latinska namnet på trädet Johannesbröd. Trädets kärnor väger 0,2 gram och användes i antikens Grekland som motviktsvåg.

byytuppdig
Diamantstorlek i carat på ringarna i bild, från vänster:
0.27ct
0.73ct
1.00ct
1.26ct
1.48ct

C no 2: Cut är slipningen som betyder allt för briljansen

Slipningen är den viktigaste faktorn och det som har störst betydelse för stenens briljans. När vi tittar på en diamant och ser att stenen glittrar så är det dess förmåga att återspegla ljuset vi ser. En dåligt slipad diamant är som ett svart hål där ljuset rinner rakt igenom. Då spelar det ingen roll och färg och kvalitet är hög.

 • Det är slipformen som avgör diamantens förmåga att återspegla ljuset.
 • Den vanligaste slipningen är briljantslipning, som anses vara mest ultimat för att få fram maximal briljans och dispersion.
 • Dispersion är stenens förmåga att bryta upp ljuset i regnbågens färger.

I en perfekt slipad diamant reflekteras och återspeglas ljuset så att diamanten blir full av liv. De brinner av ljus, en inre eld som är fantastisk.
Torgny Sandin, diamantexpert

Några vanliga typer av slipning

 • Briljant
 • Princess
 • Oval
 • Navette/Marquise
 • Pear
 • Heart
 • Emerald

_J3A0105

C no 3: Colour är färgen, ju vitare desto finare diamant

Det vanligaste är att diamanter har en svagt gul ton. Diamanter av högre kvalitet är färglösa och benämns som vita.

 • Bedömning av färg görs genom att diamanten jämförs med diamanter med känd färg, sk masterstenar.
 • Färgen på en diamant bedöms bäst i dagsljus. Vanlig inomhusbelysning har ofta ett gulaktigt sken vilket försvårar färgbedömning.

River heter högsta färgkvaliteten

Diamanter bedöms av experten utifrån en tydlig klassificering. De fem högsta kvaliteterna är: River (mycket sällsynt vit), Top Wesselton (sällsynt vit), Wesselton: (vit), Top Crystal: (mycket lätt tonad vit) och Crystal: (lätt tonad vit).

Unika dyrbara färgade diamanter

Utöver färgerna som beskrivs i klassificeringen finns det även av naturen färgade diamanter, sk ”Fancy Colour Diamonds”. De kan vara gröna, blå, bruna, svarta samt rosa. Färgade diamanter är inte bara spektakulära utan också otroligt värdefulla och framförallt ovanliga.

C no 4: Clarity som anger klarhetsgraden

Klarhetsgraden på en diamant berättar hur fri från inneslutningar och yttre märken den är. Ju klarare desto högre kvalitet har din diamant. Inneslutningarna består oftast av främmande mineralkristaller och små sprickor eller brott.

 • Diamantens renhet värderas i graderingar och med undergraderingar på stenar över 0.50 ct.
 • Att ge ett helt korrekt utlåtande av en diamants renhet i en redan infattad diamant är inte möjligt.

Renaste diamanten: Internally flawless

Diamantexperten graderar renheten i din diamant utifrån en tydlig gradering, där högsta graden av renhet benämns Internally flawless (inga inre inneslutningar) och lägsta graden Piqué 3 (stora och/eller talrika inneslutningar som betydligt minskar ljusåtergivningen).

Diamanter är vår passion och ett av våra specialistområden. Våra diamanter säljs med garanterad kvalitet, något som vår grundare Jarl Sandin tidigt kämpade hårt för att kunna åstadkomma i branschen.

Alla stora diamanter från Jarl Sandin levereras med certifikat som garanterar dig den kvalitet du betalar för. Här finns alla detaljer om just dina diamanter. Vi hjälper gärna våra kunder att förstå även det mest finstilta.

LÄS MER OM DIAMANTER
Nyfiken på diamanter? Detta bör du veta
Så skapas en diamant
Så väljer du rätt slipning och storlek på diamanten i din ring
Vad menas med etiska, konfliktfria diamanter?
Vad är syntetiska diamanter?
Våra samlade artiklar om diamanter

diamant_t_quote1