/ Pärlor

Pärlsmycken. Klassisk ikon och högt upp på önskelistan

Pärlor. Matchar naturlig elegans och glamorös utstrålning. Runt halsen eller i örsnibben. På röda mattan, på catwalken – eller till vardags. För pärlor av god kvalitet kräver faktiskt inget rampljus. Däremot skyr de mörka bankfack och trivs allra bästa nära din hud. Pärlor är till för att användas!
– En ljus miljö och mänsklig värme är vad dina pärlor behöver för att behålla sitt skimmer, säger Torgny Sandin, vår expert och inköpare av kvalitetspärlor.

Pärlorna i smycken från Sandin 1956 har en sak gemensamt: hög lyster.
– Lyster kan aldrig fejkas, den är levande, består av små droppar av fukt emellan varje tunt lager pärlemor lagt av pärlmusslan, säger Torgny.
Sedan 1956 har våra pärlor valts ut med stor omsorg. Ursprungligen var det Jarl Sandin och frun Margareta som reste ut i världen för att själva köpa det bästa och slippa mellanhänder. Målet var att alltid kunna erbjuda sina kunder pärlor av högsta kvalitet.

Med öga för att urskilja kvalitet

Idag är det Torgny Sandin som handplockar varje collier. Intresset och kunskapen har han ärvt av sin far, som i sin tur lärde sig allt som är värt att veta om pärlor på sina resor för att kunna välja ut det bästa.
– Jarl är en hängiven man. Han reste till Japan och Hong Kong och letade till förbannelse innan han hittade pärlor som höll måttet. Han var alltid ute efter toppgrejerna med rätt lyster, form, storlek och färg, säger Torgny.

jarl-sandin-torgny-0036Torgny Sandin väljer personligen ut pärlorna till alla smycken från Sandin 1956.

Från sandkorn till pärla

En odlad pärla tar minst tre år på sig innan den är tillräckligt stor. Ju längre tid den får växa, desto vackrare och mer värdefull blir den.
– Äkta pärlor kallas de som bildats i musslor och ostron när sandkorn av en slump letat sig in och omslutits av lager av pärlemor. Sedan man i Japan på slutet av 1800-talet på manuell väg lyckades imitera den naturliga processen är det främst odlade pärlor, med en kärna av pärlemor, som finns på marknaden.
När vi pratar kvalitetspärlor är det saltvattenpärlor som gäller, förklarar Torgny. De har bättre lyster än sötvattenpärlorna som är lättare att odla men som anses vara mer färglösa.

pearls4

Dyrbara droppar från havet

Hur pärlan ser ut beror på vilken mussla som producerat den. De japanska pärlorna odlas i Akoyamusslan och pärlorna blir 2-10 mm stora. Söderhavspärlor odlas i en miljö med hög vattentemperatur som gör varje lager av pärlemor kraftigare. Pärlorna blir 8-20 mm stora och är mycket dyrbara.
– De mest exklusiva och dyraste pärlorna är de svarta, som odlas i vattnen runt Tahiti.

Pärlor erbjuder en sällsam magi

Torgny är den på familjeföretaget som idag besöker de stora mässorna och personligen väljer ut de pärlor som ska skapa magi i smycken från deras eget varumärke, Sandin 1956.
– Pärlor tillför något för alla typer av personligheter och de har en speciell symbolik. Ibland får jag frågan vad man ska ge till kvinnan som har allt. Jag brukar svara med en annan fråga: Vilken kvinna vill inte ha ett pärlcollier?

Hitta dina favoriter bland våra pärlsmycken:

Pärlcollier - Sandin 1956
Med Akoyapärlor och diamanter

Champagne - Sandin 1956
Pärlring i vitguld med sötvattenpärla, söderhavspärla
Pärlhänge i vitguld med sötvattenpärla, söderhavspärla

Blossom - Sandin 1956
Pärlörhänge i vitguld med pärla och diamant
Pärlörhänge i vitguld med pärla

Klassiska pärlsmycken - Sandin 1956
Pärlörhänge i rödguld med Akoyapärla 7-7,5 mm
Pärlörhänge i rödguld med Akoyapärla 8-8,5 mm
Pärlhänge i guld med sötvattenpärla 10-12 mm
Pärlring i guld med två pärlor och två briljanter

Dahlia - Sandin 1956
Pärlörhängen i guld med svart diamant och pärla

Belong - Sandin 1956
Pärlörhängen i stift i guld med Akoya vit saltvattenpärla 9-9,5 mm i ankarlänk
Pärlörhängen i stift i guld med briljanstlipade diamanter och vita söderhavspärlor 11-11,5 mm i ankarlänk