/ Vigsel

Så väljer du ädelmetall till din vigselring

Rödguld, vitguld, roséguld, platina eller titan?! Har du bestämt vilken metall du ska ha i din förlovnings- eller vigselring? Du gör helt rätt som funderar ett extra varv, vet du exempelvis vilken metall som matchar din hudton rätt? Till slut måste rätt beslut tas, och här är lite tips på vad du bör tänka på.

DSC02627

4 faktorer när du väljer material till din ring

1. Trender
Vi inspireras av kungliga bröllop och kändisars val. Vitguld är just nu störst. Roséguld har varit en stor trend senaste åren – men nu kommer rödguld starkt i takt med samhällets strömningar kring ökad hållbarhet och längtan till det naturliga.

2. Matchning
✓ Mot din hud:
Kall hudton (rosa undertoner och blå vener): vita eller silvriga metaller dvs silver, vitguld, palladium, platina, titan samt roséguld. Vita eller silvriga metaller dvs silver, vitguld, orodierat vitguld, platina, titan samt roséguld.
Varm hudton (gul underton och gröna vener): bruna och gula metaller dvs gult guld, vitguld, orodierat vitguld, titan.
Neutral hudton: alla metaller är fina på dig, grattis! Framförallt bär du upp vår svenska nyans på rödguld.

✓Mot förlovningsring, dina övriga smycken samt klockor.

3. Hårdhet och allergier
Ädelmetaller har olika hårdhet och därmed olika hållbarhet. En ring i vitguld slits exempelvis med åren och kan behöva pläteras om med ett nytt lager rodium för att behålla sin vithet. Platina däremot varar för evigt och med en oslagbar lyster. Tack vare sin renhet räknas platina också som icke-allergen och skonsam mot känslig hud.

4. Hållbarhet
Det blir allt viktigare att det känns bra på alla sätt att bära sitt smycke. Ditt smycke är hållbart om det är tillverkat av återvunnet guld och om diamanter är både konfliktfria och etiska.

Samtliga ringar från Sandin 1956 smids hantverksmässigt i vår egen verkstad och kan fås i valfri metall.

allians_mix1

Alliansringar från Sandin 1956
Portrait Allians brilliant
Edge Allians kastell
Galaxy Allians kastell
Galaxy Allians faden

morgonga-va2-1

Rödguld VS gult guld

Guld i 18 karat innebär 75 % rent guld och resten koppar och silver. Ju mer koppar desto rödare guld, vilket är typiskt för det svenska guldet som har en varmare färg. Gult guld har högre halt silver och är standardfärgen i många andra europeiska länder. Värt att tänka på om du köper din ring utomlands!

Vitguld med yta av rodium

Består av 75 % rent guld samt silver, koppar, zink och någon vit metall, exempelvis palladium. För en vitare finish rodineras ofta din ring, det vill säga får en ytbeläggning med rodium

Roséguld

Det rosa guldet har blivit en riktig modemetall värden över. Kallades förr för ”ryskt guld”, då ryska guldsmeden Carl Faberge var först ut med denna legering på sent 1800-tal. Roséguld blev populärt i 1920-talets USA, då det ansågs vara den mest feminina och romantiska valet. Den rosa färgen kommer sig av en större andel koppar.

Platina

Den allra ädlaste och vitaste metallen och också den dyraste och mest exklusiva. Den är nästan helt ren och därmed ett bra val för känslig hud. Platinan erbjuder vacker kontrast mot vita diamanter och lyfter infattade diamanter perfekt. med en oslagbar lyster. Platina prisas också för sin stadighet i tunna konstruktioner.

Hitta din kärleksring i vår webbshop

Det ska kännas bra på alla sätt att bära din kärleksring
Läs mer om hur vi tar ansvar.