/ Smycken

Magiska Knots från Engelbert: guide till din kärleksknut

Med sina unika knutar i fyra storlekar och nära 50 olika knytvarianter har Engelbert Stockholm lyckats förnya en klassiker. Upptäck Fat Knot, Loose Knot, Tight Knot och Slim Knot. Mellan Jarl Sandin och Engelbert sa det "klick" i mitten av 1980-talet och sedan dess är vi stolta återförsäljare.

Engelbert är en exklusiv juvelerarfirma och ett familjeföretag i fjärde generationen. De har levererat stilren, nutida smyckedesign med en alldeles egen inneboende själ sedan Heribert Engelbert öppnade sin ateljé år 1920 i Stockholm.

Knuten är lite av en ikon inom smyckedesign, en symbol för evig kärlek som många välkända varumärken idag sätter sin egen prägel på. Kärleksknuten har ursprung som går långt tillbaka.

Symbol med lång och betydelsebärande tradition
Formen har hittats i keltiska konstverk, i skulpturer från de forna Egypten samt i antika grekiska smycken. Från 1700-talet knöt sjömän knutar av rep eller garn runt handleden för att påminna sig om sina nära och kära som väntade på dem hemma. Och idag: knuten i formen av ett populärt smycke där Engelbert gör ett speciellt avtryck.

Det är en fin tanke att knuten knyter samman något, en relation, en vänskaps- eller ett familjeband. Vi är väldigt stolta över den.

– Formgivning handlar om kärlek till formen och Engelbert och vår formgivare Thomas skapar ingenting utan att det är perfekt genomtänkt, vackert från alla håll och med massor av kärlek i den formen. Det gäller även våra knutar. Vi kallar den för ’Absolutely Knot - A beautiful reminder’, förklarar Johanna Pietsch, VD för Engelbert.

Vilken är din favorit bland era knutar?
– Den svarta briljanterade Fat Knot. Den bär jag varje dag! Den är cool och rockig. Uppklädd men inte pretentiös, exklusiv men inte divig, fastslår Johanna.

eb_afk2
Denna Black Fat Knot innehåller 5.65 carat svarta gnistrande diamanter och som utan att ta över gör varje outfit till något extra.

Thomas Carlsson, som är formgivare och in-house designer sedan 1984 hos Engelbert Stockholm håller med:
– Absolutely Fat Knot, gärna med pavè, är utan tvekan min favorit. Fat Knot har perfekta proportioner från alla håll, det finns inget jag vill ändra på. Jag förstår om man vill ha en mindre knut av olika anledningar, men jag ser det mer som ett objekt eller en skulptur och ett absolut statement.

För mig sammanfattar knuten Absolutely Knot vår designfilosofi bra, en lekfullt enkel form som, rätt utförd, blir något vackert och glädjefyllt.

VÅR GUIDE TILL KNOTS FRÅN ENGELBERT – DEN ABSOLUTA KNUTEN

Kollektionen Absolutely Knot har sedan lanseringen varit en av Engelberts storsäljare. Själva knuten tillverkas inte i en del utan sätts samman i olika delar, därav känslan av en riktig knut. Som ring finns den i varianter som Slim Knot, Tight Knot, Loose Knot och Fat Knot. Slät i guld eller med pavéfattade svarta, vita och champagnefärgade briljanter. Vilken är din favorit?
Utöver omtyckta ringar finns Knots även som armring och halsband.

ebgio
Ambassadörer som Anine Bing samt Giovanna Battaglia Engelbert aka Bat Gio (i bild) bär stolt sina knutar. Bild: vänligen utlånad av @engelbertstockholm på Instagram.

Absolutely Fat Knot
Ringen Fat Knot är den största knuten, en lite öppnare knut med stora, härliga proportioner. Den erbjuds i 18k guld, rosé- eller vitguld, slät eller med vita/svarta briljantslipade diamanter.
eb_afk1

Absolutely Loose Knot
Ringen Loose Knot är något mindre men av samma öppna knutform som Fat Knot. Den finns i 18k guld, rosé- eller vit guld, slät eller med briljantslipade diamanter. Den passar dig som finner Fat Knot i största laget men Tight Knot lite för liten.
eb_looseknot

Absolutely Tight Knot
Ringen Tight Knot är originalet. Engelberts första knut. En tight knut i perfekt storlek. Den finns i 18k guld, rosé- eller vit guld, slät eller med briljantslipade diamanter, totalt 1.40 ct.
eb_tightknot

Absolutely Slim Knot
Ringen Slim Knot är smal och matchar dig som föredrar tunna linjer med med bibehållen form. Den finns i 18k guld, rosé- eller vitguld med briljantslipade diamanter, totalt 0.45 ct.
ebslimknot

Absolutely Knot Halsband
ebslimknot-copy
Den absoluta knuten i ett snyggt pavéfattat halsband med briljantslipade diamanter.

Absolutely Knot Armring
eb_knot_bracelet
Armring Pave Knot Bangle finns i 18k guld, rosé- eller vitguld, slät eller med briljantslipade diamanter, totalt 0.60 ct.

Upptäck mer från Engelbert

Vad är utmaningen med att utveckla och designa nya "knots" och nya typer av smycken inom serien?
– Den stora utmaningen ligger i att varje smycke skall kunna stå på egna ben och inte bara vara ett tillbehör till ringen. Det hade också varit lätt att bara göra andra typer av knutar men de hade inte tillfört något om de inte varit minst lika bra som vår befintliga som vi redan, ödmjukt, döpt till "Absolutely Knot". Istället valde jag att utgå från grundformen, men "knyta upp" knuten, och skapa kollektionen Loop. Dessa har blivit lite nya favoriter hos mig och något jag blir glad när jag ser. Det betyder inte att det inte kommer fler smycken i knutserien, det gör det säkert. Jag arbetar faktiskt på det nu, avslöjar Thomas Carlsson.

THE LOOP COLLECTION - nyhet hösten 2019
En ny serie ringar som löper omlott och tar större proportioner är tidigare. Ringarna tillverkas i 18k guld: vitguld, guld och roséguld. De kommer som helt släta, delvis eller fullt briljanterade. Modellerna heter Loop Cross (vänster) och Loop Infinity (höger) .
engelberg-loop-cross-infintiy
Engelberts designer Thomas Carlsson har utgått från knutens grundform och skapat ringen Loop genom att knyta upp den.

Vilken är din främsta källa till inspiration?
– Källor till inspiration finns överallt. Det gäller att läsa de många små tecknen och sätta samman det rätt bara. Engelbert verkar i en prisklass där man förväntar sig hållbarhet, då menar jag även en designmässig hållbarhet. Jag vill göra smycken som är tillräckligt tidlösa att aldrig bli omoderna, men samtidigt så tidstypiska att det tydligt avspeglar den tid de skapats i. Om du skapar något som är samtida men med starkt förankrade rötter, minskar risken att det blåser bort när modevinden vänder, säger Thomas Carlsson.

Jarl Sandin ♥️ Engelbert

Jarl Sandin har varit återförsäljare av Engelbert i närmare 35 år. Vår VD Torulf Sandin berättar om ögonblicket när det sa "klick":
"På 1980-talet var jag och mina bröder Torbjörn och Torgny nya i branschen, som vid denna tid saknade fokus på varumärken. Smycken såldes utan egen, tydlig identitet. På Stockholmsmässan träffade vi Peter och Lasse Engelbert, barnbarn till grundaren Heribert Engelbert. De var oerhört drivna och presenterade "Nya Engelbert" med en flott grå katalog och stark klarhet över vem de var och vad de stod för.

Man kan säga att ömsesidig kärlek uppstod: vi hittade vad vi sökte i branschen och Lasse och Peter fick omedelbart förtroende för butiken Jarl Sandin. Sedan dess har vi varit stolta återförsäljare av Engelbert! Vi gladde oss stort när Engelbert tio år senare vann det mest prestigefyllda priset i smyckesdesign, ”De Beers Diamonds International Award” med sitt unika juvelarmband med 15,86 carat diamanter i en serpentinslinga av vitguld. En succé som de sedan följt upp med en rad framgångsrika smyckeserier."

Kortfakta: Engelbert Stockholm i fyra generationer

En anrik juvelerarfirma som drivits av familjen Engelbert sedan Heribert Engelbert öppnade sin ateljé år 1920 i Stockholm. Sonen Stig övertog tidigt rörelsen och startade i slutet på 1940-talet egen tillverkning under namnet Ateljé Stigbert: en ny era inom svensk smyckekonst med nordiskt formspråk. 1962 tog sönerna Lars och Peter Engelbert över företaget och öppnade bland annat kontor i New York 1966. Engelbert blev inte minst stora på svenska marknaden med sina exklusiva vigsel- och förlovningsringar. 2013 tog Oscar Engelbert, den fjärde generationen Engelbert, över företaget med Johanna Pietsch som VD. Varumärket står för en stilren, nutida design med klassiska och kulturella värden. Alla smycken tillverkade av Engelbert är deras egen formgivning. Formgivare och in-house designer heter Thomas Carlsson, som i Engelberts namn vunnit både the Diamonds International Award och blivit nominerad till Guldknappen.

– Vi har mycket spännande på gång och 2020 firar vi dessutom 100 år så vi utlovar givetvis ett speciellt smycke till detta jubileum, avslutar Johanna Pietsch.

Upptäck Absolutely Knots i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/smycken-webshop/varumarken-smycken/engelbert?pti_Familj=Knot

Se smycken från Engelbert Stockholm i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/smycken-webshop/varumarken-smycken/engelbert

Nyfiken på Knots och Engelbert och intresserad av att se hur favoriterna matchar dig?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Frågor till våra experter på smyckeavdelningen?
Telefon: 031-10 59 01
Mejl: info@jarlsandin.se