/ Klockor

En Breitling för alla: från nischade pilotur till eleganta klockor med stil

Vid sidan av avancerad teknologi har Breitling återtagit ett fokus som fått stå tillbaka en tid: stil.
– Med nya spännande Premier-kollektionen och nyheter på damsidan sammanför Breitling lyxig vardagselegans med kvalitet och historia. Från att ha varit väldigt nischade erbjuder Breitling idag en klocka för alla smaker, säger Vincent Lundström, klockspecialist hos Jarl Sandin – som även delar 4 favoriter från Breitling.

Breitling är piloters och flygentusiasters förstaval världen över med Navitimer, Avenger och Aviator 8. Nyskapande dykarur som Superocean Heritage är flaggskepp med den senaste tekniken. Med ny stilsäkerhet äntrar nu Breitling scenen för en bredare publik.

– Breitlings klockor har kommit att spela en aktiv roll inom såväl teknologi som forskning och vi på Jarl Sandin är stolta över att få representera varumärket och dela vår passion med våra kunder, förklarar Vincent Lundström på plats i Breitlings monter hos Jarl Sandin.

Breitling, schweiziskt prestigemärke med klockor och mekaniska kronografer i toppklass, har ett gediget historiskt arv att falla tillbaka på: Företaget grundades 1884 av Léon Breitling, en skicklig urmakare som tillverkade såväl fickur som smarta mätverktyg i sin lilla verkstad i St. Imier. Hans vision var att skapa den bästa kronografen: klockor som inte bara visar tiden utan framförallt mäter den.

Verkligheten överträffar myten

Det finns en rådande myt och en bild av Breitlings klockor som stora, funktionella, buffliga och macho, menar Vincent. En föreställning han mer än gärna vill nyansera.

– Breitling är så mycket mer. De nischade modellerna med specialiserade funktioner finns kvar men nu finns även fokus på en annan typ av klocka: stilsäkra, informella modeller som lockar fler typer av användare. Jag skulle säga att Breitling har återtagit och moderniserat en estetik som presenterades redan på 1940-talet, vilket är väldigt spännande. Hos Jarl Sandin erbjuder vi alla typer av modeller, och vi guidar dig gärna med fakta och intressanta detaljer ur Breitlings coola 140-åriga historia.

Det finns en Breitling för alla. Söker du en tålig, robust och funktionell klocka väljer du kanske en modell från kollektioner som Avenger, Superocean eller Professional. Är du mer inne på stil och historiskt arv så finns Premier.

Historia som röd tråd för Breitlings klockor

Det gemensamma är att alla klockor från Breitling omfattar samma kompromisslösa kvalitet. Oavsett vilken modell du väljer. Genom design och med ny kommunikation har de också gjort det lättare för den klockintresserade att identifiera sig med varumärket – och att hitta sin favorit.

– Genom hyllningsklockor till legendariska piloter samt flygplan knyter Breitling sina ikoniska pilotur till sin historia på ett intressant sätt. Jag som är svag för krigshistoria uppskattar det sätt de levandegör sitt arv när de presenterar sina pilotklockor.

Breitling väljer också ambassadörer till sina specifika kollektioner med omsorg och grupperar dem med tydlig koppling till områden som äventyr, film och sport. Från specialiserade äventyrare med behov av precisionsintrument till surfare med starkt miljöengagemang och konstnärer och skådespelare med stort samhällsengagemang.

brietling1-1

Hos Breitling finns det en stil för alla som också backas upp av en lika stark story. För mig personligen känns det fantastiskt att se bilder på legenden Miles Davis från 1950-talet som bär Navitimer, samma Breitling som vi säljer hos Jarl Sandin idag, säger Vincent.

Som auktoriserad återförsäljare i Västsverige erbjuder Jarl Sandin dig möjlighet att både upptäcka och prova ett stort urval Breitling. Och självklart: ett tryggt köp med äkthetsbevis.

brietling_galactic1

På ingång: ny kollektion damur från Breitling

Galactic heter Breitlings serie lyxiga damur som kännetecknas av elegans och stor variation med brett urval av tavlor, länkar samt läderband. Damklockorna liknar sina herrvarianter men är ofta storleken mindre. De är tåliga, robusta och med fin estetik; exempelvis med pärlemotavla, detaljer i guld och diamanter.

Damur är ett av Breitlings stora fokus just nu och vi väntar spänt på en ny kollektion som dyker upp i butik senare i vår så håll ögonen öppna. Vi kommer att flagga upp så fort vi vet mer, utlovar Vincent.

Inhouseurverk med exceptionell kvalitet

Urverket är klockans själ och hjärta – ett konstverk i miniatyr som kan jämföras med motorn på en lyxig bil. I flera modeller erbjuder Breitling även sina egna urverk, helt byggda från grunden.

En klocka med inhouse-urverk ger dig en premiumupplevelse, vilket också förklarar prisskillnaden mot om du väljer en modell med ett ETA urverk, alltså ett inköpt till stor del färdigt verk. En Breitling med inhouseurverk ger dig fler funktioner samt längre garanti: 5 år jämfört med ordinarie 2 år. Klockmodellerna med eget urverk är genomgående premium, ofta med detaljer i guld och finare läderarmband.

FAKTA: Lär känna två Breitling inhouse-urverk:
B01
Breitlings klassiska kronograf-urverk som suttit i Breitlings mest respekterade klockor som Chronomat, Navitimer och Premier. Detta välbyggda urverk med 70 timmars gångreserv har delar som ”column wheel” och en ”vertical clutch” som gör att urverket erbjuder finmekaniska funktioner, exempelvis datumbyte när som helst på dygnet (normalt sett ska du inte byta datum mellan 20:00-04:00 då det kan förstöra datumväxlingen i klockorna) samt att det kommer med 5 års garanti.

B20
Lånat urverk från Tudor (dotterbolag till Rolex) som Breitling fick i utbyte mot ett av deras egna verk. Även detta urverk har 5 års garanti, 70 timmars gångreserv och är certifierat av COSC*.

Kronografer med högsta precision

– Sedan 1999 är alla Breitlings kronografer certifierade av COSC – såväl quartz som mekaniska ur. Ett bevis för Breitlings klockors exceptionella kvalitet.

*Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) är ett mätinstitut i Schweiz som mäter gångprecision på klockors urverk med en felmarginal på -4/+6. COSC har upprättat en internationell ”gold standard” för kronografers precision och noggrannhet. COSC-testet är extremt rigoröst och endast cirka 3% av alla inlämnade urverk får certifiering.

Jarl Sandins uravdelning tipsar:

4 KLOCKFAVORITER FRÅN BREITLING

 1. Breitling Premier B01 Chronograph 42 mm
  Premier-serien med anor från 1940-talet har fått nypremiär och visar nya vägen fram för Breitling: ett coolt och informellt märke. En oerhört stilfull klocka!
  brietling_4f1
  A7_00536

 2. Breitling Navitimer B01 Chronograph 46 mm
  Navitimer kom 1952 och har använts av piloter mycket tack vare klockans Slide Rule. Urtavlan är markerad med olika enheter och tidsmätningar som gör avancerade uträkningar möjliga:tid, hastighet, division, multiplikation, temperaturväxlingar, bränsleåtgång och mycket mer. Idag finns klockan i storlekarna 43 och 46 mm med kronograf. Även i denna klocka sitter Breitlings kända kronograf-urverk B01.

brietling_4f2

 1. Breitling Superocean Heritage B20 44 mm
  Denna klocka, som är mycket omtyckt av våra kunder, är en klassisk dykarklocka med en stil från slutet av 1950-talet/början på 1960-talet. Urverket heter B20. Det är en perfekt tålig och robust klocka som går bra att använda vid dykning med 20 bars trycktålighet.
  brietling_4f21
  brietling_4f2-2

 2. Breitling Galactic
  Ett sofistikerat damur med fokus på elegans och sport. Med en storlek på 36 mm är den kaxig och vågar ta plats på armen. Urverket Kaliber 37 är COSC-certifierat och självuppdragande vilket gör insidan lika kaxig som utsidan.
  brietling_42f

Breitlings ambassadörer och legender - i urval:
Miles Davies – John Travolta – Sean Connery – David Beckham – Gordon Ramsay – Idris Elba – Celine Dion – Brad Pitt – Charlize Theron – Adam Driver – Leonardo DiCaprio

HISTORIK – LÄR DIG MER OM BREITLING:

Från fickur till moderna armbandsur

1884 öppnade Léon Breitling sitt första urmakeri. Han tillverkade fickur och kronografer för användning inom flyget och för vetenskapliga test som krävde tidtagning. 1889 beviljades han patentet som gav Breitling en unik position: ur i elegant design med hög kvalitet i kombination med okomplicerad tillverkningsprocess och enkelt underhåll. I takt med att flygplanen utvecklades och första världskriget närmade sig ställdes nya krav på smidig tidtagning, en utmaning Breitling antog.

Visste du att!
Den allra första fortkörningsboten gavs ut 1905 – tack vare Breitling! En av de första användningsområdena var nämligen inom polisen som mätte och kontrollerade bilisters hastighet med hjälp av en klocka från Breitling.

Se 140 år av Breitling på 3 min

Breitling genom åren: en spännande utveckling i sammanfattning

 • År 1914 lanseras Breitlings första armbandsur utrustad med stoppursfunktion samt självlysande urtavla och visare. Funktioner på armen för att bistå piloters svåra uppdrag i luften. Léons son Gaston Breitling har nu tagit över ansvaret för företaget.

 • År 1923 kom Breitlings första kronograf med en oberoende startknapp (dvs en klocka som liknar dagens kronografklockor).

 • År 1936 lanserade Willy Breitling, Léons barnbarn, en kronometer för flygplans instrumentpanel. Därmed blev Breitling leverantör till The Royal Air Force, Boeing m.fl.

 • År 1942 lanserades Breitling Chronomat – en mekanisk kronograf baserad på ett patent för en så kallad slide rule. Denna möjligggjorde matematiska uträkningar samt konvertering av hastighet och avstånd mellan olika mätsystem. Klockan blev förstavalet för amerikanska stridspiloter under andra världskriget samt uppskattades inom sportvärlden och bland tekniker genom smarta funktioner som förenklade deras jobb. En specialfunktion var att räkna ner 45 minuter, vilket många fotbollsentusiaster uppskattade. Modellen är än idag Breitlings flaggskepp.

brietling_chro1
Chronomat är 100 % Breitling med husets egna inhouse-urverk: B01. Dessutom med bästa länken på marknaden eller med alligatorband. Du kan få klockan med ljus, sober tavla, smyckad med diamanter. En annan omtyckt modell är Chronomat 44 – med den populära mattborstade ”flying fish” på svart gummilänk.

 • Serien Breitling Premier lanserades 1943 som en stilfull kronograf riktad till civila kunder under en tid då många gjorde klockor i funktionella syften. En milstolpe för Breitling! Namnet ”Premier” är en direkt referens till att det är klockmärkets första modell som förlitade sig mindre på innovation och mer på förstklassig kvalitet, elegans och utvalda detaljer. Premier-serien har nu fått nypremiär i samma syfte som då, att vara en stilfull klocka.

Breitling-Premier-Header
På Jarl Sandins uravdelning kan du prova en stilig Breitling Premier.

 • År 1952 lanserades Breitling Navitimer, den kanske mest ikoniska av alla kronografer. Specialdesignad för piloter för att förbereda flygningar, kontrollera flygrutter och beräkna hastigheter samt bränsleförbrukning. Utöver kronograf finns nämligen även en räknesticka på urtavlans utsida.

brietling_-Navitimer
Navitimer är ett kraftpaket. Modellen är lika efterfrågad idag bland våra kunder och hos Jarl Sandin erbjuder vi flera nya intressanta versioner av denna klassiker. Modellen har utvecklats sedan 1952, men den cirkulära slide rulen finns kvar.

 • År 1958 kom populära Breitling Transocean Unitime som visar tiden i alla världens länder samtidigt via två rörliga urtavlor.
  – Enkel och stilren design och med eller utan kronograf. Modellen finns med månfas och ”perpetual calendar” och även i mindre storlekar för dam.

 • År 1962 lanserades Breitling Cosmonaute Chronograph, en quartzversion av Navitimer-uret.

 • Breitling Avenger är en annat kraftfullt pilotur med muskler av stål och extra precision.

brietling_ave

 • År 1957 presenteras en kollektion med professionella dykarklockor. Pionjären Breitling Superocean lanseras, designad med den första urtavlan av så kallad pandatyp: kontrasterande extra urtavlor. Superocean tillverkades för dykare men blev snabbt populär även bland fritidsdykare och andra klockentusiaster. Modellen fyllde 60 år 2017 vilket uppmärksammades med en ny jubileumsmodell: Superocean Heritage. Superocean är en av Breitlings flaggskeppslinjer som vi erbjuder hos Jarl Sandin. Senaste modellen heter Superocean II.

brietling_-ocean1
Vissa av Superocean-modellerna är vattentäta ned till 300 meters djup och andra så djupt som 3000 meter.

 • Klockorna i familjen Breiting Aviator 8 är briljanta samtida tolkningar av Breitlings första pilotklockor.

 • Kollektionen Breitling Galactic är en serie moderna och lyxiga damur. Med elegans och stor variation genom brett urval av tavlor samt med eller utan guld och diamanter. Med handpolerad stållänk eller läderband.

 • Breitling Professional
  En unik samling klockmodeller som saknar motstycke i hela branschen. Det de har gemensamt är att de är byggda utifrån militära specifikationer för att säkerställa högsta funktionalitet och tillförlitlighet. Breitling Aerospace har kronograf, larm, timer, dubbel tidszon och hörbar tidsindikering i en lätt titanboett. Breitling Emergency kom 1995 och är världens första armbandsur med en inbyggd dubbel radiofrekvens. Designad i samarbete med professionella piloter för att rädda liv i nödsituationer, kunna utfärda varningar och vägleda sök- och räddningsuppdrag.

 • Ägarbyten genom åren:
  År 1979 säljer Willy Breitling företaget till Ernest Schneider, visionär entreprenör samt urmakare och pilot som med sin familj förvaltar arvet fram till 2017. I maj 2017 blev Breitling en del av CVC Capital Partners som framtidssäkrar Breitling och dess rötter som går hela vägen tillbaka till den lilla verkstaden med de stora idéerna i St. Imier 1884.

Vi hjälper dig att vårda din Breitling

Premiumklockor som Breitling ska givetvis vårdas och skötas på ett professionellt sätt så att deras prestanda och tillförlitlighet håller i det långa loppet.

– Jarl Sandins egna urmakare som sitter i huset är certifierade för att kunna erbjuda service och kvalificerade reparationer av din Breitling så att ni får ett långt liv tillsammans, avslutar Vincent.


Se Breitling och ett urval modeller i vår webshop
https://www.jarlsandin.se/klockor/breitling

Nyfiken på Breitling och intresserad av att prova?
Vår butik hittar du på Kungsgatan 67 i centrala Göteborg.

Läs mer om service och reparationer av din Breitling
https://academy.jarlsandin.se/vad-urmakaren-gor-nar-min-klocka-ar-pa-service/

Frågor till våra experter på klockavdelningen?
Telefon: 031 - 10 59 02
Mejl: ur@jarlsandin.se